петък, 19 декември 2008 г.

Соя за здрав и за болен

Тайната за дълголетието на японците и за предприемчивостта на американците
Българинът вече няма основание да не я използува
Ако имаше награда "Оскар" за хранително растение, соята щеше да спечели веднага. Без да са имали съвременните технологии за изследване и доказванена вкусовите и лечебните и свойства, древните народи ползували и ценели соята. А учените, които отдавна и се възхищават, откриват все нови и нови нейни ценни свойства.

Враг на холестерина и туморите
Дребните кафеникави зърна съдържат вещества, които подпомагат профилактиката на такива сериозни заболявания като рака и сърдечно-съдовите страдания. Редовната употреба на соя в менюто намалява холестерина в кръвта и блокира опасните свободни радикали. В азиатските страни, където е традиционна храна, значително по-рядко се срещат тумори на млечната жлеза и простатата и сърдечно-съдови заболявания.Това, което прави соята толкова ценна е и веществото, подобно на хормоните, което пречи на образуването на раковите клетки.Този растителен хормон има свойството да пречиства кръвта от мастни натрупвания, да улеснява храносмилането, да улеснява работата на бъбреците и сърцето.
От соевото брашно и сос до мляко може да се приготви от това растение. Първите две се продават на нашия пазар има и соев продукт, заместител на месото. Мляко, извлечено от зърната по-трудно може да се намери. А то е изключително полезно за хора с алергии, не понасят млечната захар или богатите на белтъчини продукти. Замяната на кравето мляко със соево, променя в положителна посока нивото на холестерина в кръвта само за няколко дни.
Соевото брашно може да замести пшеничното в хлебните продукти до1/5 от общото количество.Самите зърна,които приличат на фъстъците, са слабо калорични. От тях могат да се приготвят кълнове или да се варят на супа. В100г има само 480 калории, достатъчни за едно ядене.

Соевите продукти атакуват раковите клетки
От всички растителни храни, белтъкът на соята е най-близък до този на мръвката. Той намалява нивото на холестерина в кръвта и предпазва от инфаркт и инсулт. Тази култура съдържа незаменими аминокиселини, които организмът не може да продуцира сам. Богата е на витамини и минерали, а бедна на мазнини и въглехидрати, което я определя като безценна за хора с наднормено тегло. Съставът на продуктите "Витабел" ги прави подходяща диетична храна и за диабетици. Сложните въглехидрати, като нишестето предизвикват по-бавно и по-незначително покачване на нивото на кръвната захар след хранене, твърдят ендокринолози.
Напоследък световната наука констатира, че соята съдържа и вещества които намаляват риска от развитието на раковите клетки. Високото съдържание на растителен естроген предпазва от рак на простатата жлеза, смятат японски изследователи. На острова на изгряващото слънце наистина заболелите мъже са незначителен %, тъй като там соята е традиционна храна. Европейски проучвания пък сочат, че хормоналната терапия при пациентки с рак на гърдата може да бъде по-ефективна, ако се подкрепи с приемането на соя. Освен на месото, соевите продукти могат да станат заместители на маслото, млякото, сиренето. Соевото масло не отстъпва по хранителност на кравето, а соевото мляко дори съперничи на майчиното. При това соевият белтък е с по-ниска степен на алергенност, затова и растителното мляко е благодат дори за алергични кърмачета. Българското пълномаслено соево брашно се влага в различни продукти (майонези, тестени изделия), предпочитани от хора с непоносимост към мляко и яйца или диабетици.
В аптеките се предлагат лечебни препарати на соево белтъчна основа като подсилващо средство след дълго боледуване или за бързо премахване на умората.
Така или иначе соевите продукти ще станат все по-популярни по всички географски ширини, в развитите държави-защото хората отдавна са оценили значението на здравословното хранене. В по-бедните- заради сравнително евтиния начин да се преодолее "белтъчния глад".

Соята предпазва от тумори в гърдата
Група епидемиолози от Университета в Кембридж са го установили със сигурност. Проведените изследвания показват, че соята употребена под формата на мляко или олио има превантивна функция върху няколко вида тумори, но най-силно повлиява тези на женската гърда.
Диета, богата на соя, обясняват епидемиолозите, предизвиква в организма произвеждането на вещество, което променя хормоналната активност на жената. Всъщност действието на соята е подобно на онова, което се получава при прилагането на прочутия препарат тамоксифен. В последните години той успешно се използува при терапия на рак на гърдата.
Едно от достойнствата на това откритие е липсата на токсини, които при други лечебни и профилактични средства не могат да се избегнат. "Истина е - казват те-че природата е най-добрия лечител".

Соята ефикасно средство срещу остеопорозата
Неизбежна съставка на азиатската кухня, соята покорява запада не толкова заради кулинарните си качества, колкото заради лечебните си свойства. Всъщност симпозиум за профилактика и лечение на хронични заболявания, наскоро проведен в Брюксел, разкри, че соята съдържа естроген, който намалява рисковете за рак на гърдата или на други видове злокачествени тумори с хормонален произход, засягащи влагалището или простатата жлеза.
Освен това консумацията на 30-40 г соя на ден е ефикасно профилактично средство срещу остеопороза при жената в критическа възраст. С това се обяснява фактът, че азиатските жени страдат в по-малка степен от тази болест.

алтернативна-медицина.далир.нет

Няма коментари: