сряда, 10 декември 2008 г.

Науката за инфаркта

Какво е инфаркта?

Инфаркта (известен още като миокарден инфаркт) е смъртта на сърдечния мускул от внезапно запушване на коронарната артерия от кръвен съсирек. Коронарните артерии, са кръвоносните съдове, които предоставят на сърдечния мускул кръв и кислород. Запушването на коронарна артерия лишава сърдечния мускул от кръв и кислород, причинявайки вреда на сърдечния мускул. Нараняването на сърдечния мускул причинява болка в гърдите и чувство за натиск. Ако притока на кръв не е възстановен към сърдечния мускул в рамките на 20 до 40 минути, необратимостта на смъртта на сърдечния мускул става факт. Сърцето продължава да умира в продължение на шест до осем часа, при което сърдечната атака обикновено е пълна.

Проучвания за инфракта на миокарда

Голямата обществена информираност за сърдечните пристъпи и промените в начина на живот допринасят за същественото намаляване на честотата на сърдечните атаки през последните четири десетилетия. Ролята на "Супер аспирина" в момента също се проучва.

Последните данни показват, че понижаването на нивата на LDL в кръвта, дори повече отколкото преди това може допълнително да допринесе за намаляване на риска от сърдечен пристъп. Изследванията също показват, че възпалението може да играе роля в развитието на атеросклерозата, а това е активната зона на текущото проучване. Има също доказателства, че е възможно генното инженерство да разработи лекарство, което може да бъде прилагано при ясни петна в артериите.

медикал.бг

Няма коментари: