понеделник, 8 декември 2008 г.

Пиперките свалят холестерола и съдържат 5 пъти повече витамини от лимоните

Пиперките са едни от най-популярните зеленчуци на българската трапеза, независимо дали са включени в предястието или в основното ястие. Освен че са много вкусни, те съдържат и много ценни вещества.

Още през ХVII век лекарите предписвали чушки, стрити на малки парченца, на страдащите от ишиас, а също и при проблеми с храносмилането и отделянето на газове.

Съвременните доктори потвърдиха лечебната сила на тази вкусна съставка на много гозби, като доказаха, че чушките стимулират стомашната секреция и са сред най-богатите източници на витамини. Количеството на витамините се увеличава пропорционално с узряването на зеленчука.

Изобилие на витамини В червените пиперки например има над 30 пъти повече каротин, отколкото в зелените. Освен това в чушките има много витамин С. В зелените представители на този зеленчук количеството витамин С достига 4-5 пъти повече, отколкото в лимоните, които по правило се сочат за негови обил ни източници. По този показател на чушките може да съперничи само черното френско грозде. Затова е препоръчително да се включват в менюто на хора, страдащи от анемия. Доброто съотношение между витамините С и Р в чушките съдейства за укрепване стените на кръвоносните съдове.

Това е полезно за хората с диабет, като трябва да се знае, че витамин Р се съдържа найвече в червените и жълтите камби.

Суровите чушки са предпочитани и за диети - в тях има нищожни количества мазнини, а в същото време съдържат много влакнини и са богати на фруктоза, но без вредното въздействие на захарта. Лютите чушлета имат широк спектър на действие. Не по-малко полезни са и лютите “роднини” на чушките. Алкалоидът капсацин, който поражда лютивината, стимулира отделянето на стомашен сок и възбужда апетита. Той действа благоприятно и на нервите.

Това вещество има и потогонен ефект, защото е силен дразнител на кожата. В лютите чушки се съдържат и фитонциди - вещества със силно антимикробно действие. Заради това си свойство те се препоръчват като профилактика срещу хранителни отравяния и инфекции.

Пикантната храна се отразява благоприятно и на сексуалния живот. Установено е, че лютите чушлета стимулират нервната система, повишават сърдечния ритъм, а оттам и сексуалната възбуда и спомагат за повишаване на потентността. Вегетарианска диета на основата на червени чушки и соеви продукти намалява нивото на холестерола и ограничава проблемите със сърдечносъдовата система.

чудеса.нет

Няма коментари: