петък, 5 декември 2008 г.

10 полезни храни, за които не се сещаме

Здравословното хранене е така експлоатирана тема, че споменаването й предизвиква в по-чувствителните към шаблони натури лека тръпка на погнуса. Каквато именно тръпка предизвиква и представата за много от смятаните за най-полезни храни. (Особено у децата.) И въпреки че в науката и медиите виреят всевъзможни експертни мнения по въпросите за здравето и храната, на практика хранителният режим на много от нас остава все същият, а някои интересни, полезни и дори приятни храни рядко или никога не стигат до трапезата ни.

Американският специалист по въпросите на храненето и автор на множество книги Джими Бауден е създател и на списък от продукти, които според него хората би трябвало да консумират, но не го правят достатъчно често. В списъка има някои трудно откриваеми растения като тученица или goji berries, но има и такива, които са с уникални хранителни качества и са сравнително достъпни, но въпреки това са подценявани. Джими Бауден избира 11 от по-достъпните за вестник “Ню Йорк Таймс”, от които ние представяме 10 (без зелето, което явно е голяма рядкост за американците):

Цвекло

Toва причудливо кореноплодно растение е по-сладко от всеки друг зеленчук, което означава, че зад суровия си вид крие потенциал за много приятен вкус.
Мислете за цвеклото като за червен спанак. Защото точно както суперхраната на Попай моряка, така и този ален зеленчук е един от най-добрите източници на фолиева киселина и бетаин. Тези две съставки заедно регулират нивото на хомоцистеин в кръвта, който вреди на артериите и предизвиква сърдечни болести. С експерименти с мишки е доказано, че естествените пигменти, които придават червения му цвят, са полезни в борбата с рака. Древните римляни са използвали цвеклото за лекуване на треска и рани, в Средновековието е била известна функцията му на афродизиак. До такава степен цвеклото е легендарно като универсална панацея, че настоящият здравен министър на ЮАР Манто Чабалала Мисманг официално го пропагандира като средство срещу СПИН, с което тя си спечелва прякора „Доктор Цвекло”.

Червеното цвекло е добре да се консумира свежо и сурово. Печенето му намалява антиоксидантните му свойства. Например можете да направите от него салата с малко олио и лимонов сок. Листата му също са годни за консумация и са заредени с полезни витамини, минерали и антиоксиданти. Освен на салата, можете да приготвите листата например като ги запечете в плитка тава с малко чесън и растителна мазнина, докато листата не се свият и стъблата омекнат. След като са готови, може да ги поръсите със сол, пипер, лимонов сок и малко сирене.

Канела

Тази подправка от Стария свят най-често бива смесвана със захар в кифлички.
Канелата помага за контролирането на кръвната захар, която крие риск от сърдечни болести. Проучвания са открили, че хора с диабет втори тип, които са консумирали по 1 грам канела на ден в продължение на 6 седмици (около ¼ чаена лъжичка всеки ден), значително са намалили не само кръвната си захар, но и триглицеридите и вредния си холестерол. Активните съставки в подправката помагат на клетките да усвоят захарта до 20 пъти по-бързо.

Можете да поръсите канела в кафето си или например в овесена каша.

Сок от нар

Питието е популярно от десетилетия насам в Близкия изток, но у нас ако се консумира, то най-често е като съставка в някой коктейл в заведение. Всъщност сокът от нар се смята за изключително полезен. Израелски учени установиха, че мъже, които редовно са консумирали 50ml сок от нар в продължение на година, са намалили кръвното си налягане с 21% и значително са подобрили кръвообръщението си. Освен това 100ml от сока осигуряват 50% от необходимата дневна доза витамин C. Смята се, че съдържа тройно по-голямо количество антиоксиданти отколкото червеното вино и зеления чай. В Гърция нарът е символ на плодовитостта и е възможно да подобрява сексуалните възможности.

Сушени сливи

Те съдържат хлорогенни киселини, антиоксиданти, особено ефективни срещу супероксидния анион-радикал, вредящ на структурата на клетките, което се счита за една от основните причини за рака. В домашната медицина сливите и сокът им често се ползват против запек.

Примерен начин на консумация: като аперитив – обвивате поотделно сливите с тънък резен прошуто, прикрепен с клечка за зъби, печете около 10-15 мин. докато сливите омекнат, а голяма част от мазнината от шунката се изпари, за да остане апетитно декадентска и здравословна вкусотия.

Тиквени семки

Тиквените семки са най-хранителната част от тиквата. Употребата им е най-лесния начин да консумирате повече магнезий. Френски изследователи наскоро установиха, че мъже с по-високо ниво на магнезий в кръвта са с 40% по-малко рискови за ранна смърт от тези с по-малко магнезий. Тиквените семки съдържат също така цинк и разнообразни витамини, а някои смятат дори, че намаляват лошия холестарол. Освен това 1 грам протеин от тиквните семки съдържа толкова триптофан, колкото има в 1 пълна чаша мляко. Триптофанът е незаменима аминокиселина, която служи за редица функции на организма и се смята, че богатите на триптофан храни помагат за регулирането на апетита, добрия сън и повишаването на насторението.

Могат да се консумират направо с обелките, които осигуряват допълнително фибри. 30 грама от печените семки съдържат 150 мг. магнезий, с което лесно може да си получите необходимата дневна доза (за зрели мъже) от 420 мг.

Сардини

Доктор Баудън нарича сардините „здравословна храна в консерва”. Те са богати на омега-3 мазнини и калций и за разлика от много други риби нямат живак. Съдържат още желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед и манган, както и всички Б-витамини. Омега-3 мазнините са полезни за сърцето и мозъка и помагат за регулацията на нивото на захарта в кръвта.

Начин на консумация: Изберете сардини, консервирани в собствената им мазнина или в зехтин. Може да ги ядете направо от консервата, на салата, на препечена филийка или смесени с дижонска горчица и лукчета.

Куркума

„Суперзвездата сред подправките”. Куркуминът – активната съставка в куркумата, е жълто-оранжев и се среща в кърито. В последните години привлича значителен интерес с възможността си да лекува различни състояния без странични ефекти. В древни времена в Индия съставката се е ползвала за лекуване на ревматизъм, кожни заболявания, диария, глисти, възпаления, запек, колики. Куркуминът е известен с антитуморните си, антиоксидантни, антиамилоидни и противовъзпалителни свойства. Има и косвени свидетелства, че куркуминът подобрява мозъчните функции.

Примерен начин за консумация: Като подправка на бъркани яйца и всякакви вегетариански ястия.

Боровинки

Освен свежи през лятото, могат да се ползват и замразени през цялата година. Боровинките са известни с благотворния си ефект върху паметта и болести, свързани със стареенето като Алцхаймер и Паркинсон. Чрез експерименти с животни е доказано, че намаляват мозъчните увреждания при удар.

Примерен начин за консумация: С кисело мляко и поръсени с натрошени бадеми.

Тиква

Свежа или консервирана, тиквата е вкусен нискокалоричен зеленчук, богат на фибри и имуностимулиращия витамин А, витамин C и калий. Помага за регулиране на апетита и в превенцията на артеросклероза.

Консервираната тиква може да се консумира например с малко масло, канела и индийско орехче.

Гуава

Гуавата е недобре известен тропически плод, с леко кисел вкус, който става все по-сладък навътре към сърцевината. Забележителна е, защото съдържа по-висока концентрация на ликопен – антиоксидант против рак на простатата, от всяко друго ядливо растение, дори от доматите и динята. В една купа гуава има 688 мг. калий, което е 63% повече от съдържащия се в банана. Една от най-богатите на фибри храна – почти 9 г. в чаша.

Начин на консумация: Всичко в плода се яде и е хранително – от кората до семките. Кората има повече витамин C от кората на портокал. Намира се в по-големите супермаркети.

е-вестник.бг

Няма коментари: