петък, 21 ноември 2008 г.

Солта - Na или К?

Откакто човекът е станал човек, му се внушава, че солта е много важна за здравето и без нея той може да загине. Има цели истории за нея. В училище се учи за камилите в пустинята, които изминавали стотици километри, за да ближат сол и т.н.
Но факт е, че дневната нужда от натрий (ценната съставка в готварската сол) е около 10-15 гр., а това количество може да се набави дори и от обезсолени храни. Той се съдържа в почти всички продукти от животински и растителен произход. Така че не е необходимо да си обогатявате храната с NaCl (готварска сол), тя е само за вкус. Не си мислете, че е толкова жизнено важно да ядете солено. Напротив – солта има много неприятни странични ефекти и е враг на здравето и добрата фигура. Задържа в тялото течности и повишава кръвното налягане. Вреди на черния дроб, бъбреците, сърцето, очите и т.н.

Друг неприятен ефект е, че повишеното количество натрий в организма води до изхвърляне на калия. А калият е много по-ценен за здравето и „по-скъп” елемент, който не се набавя лесно.
Калият помага за нервната проводимост, издръжливостта на мускулите, а при липса се получават крампи (неприятни схващания на мускулите), регулира пулса, топенето на мазнините, изхвърля излишната вода и много други.
Калият се набавя най-вече от плодове и зеленчуци.

бг.тренер.ком

Няма коментари: