четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Анемия - описание, видове, лечение и профилактика

Анемията представлява състояние, при което съдържанието на хемоглобин в червените кръвни телца е недостатъчно. Хемоглобинът е пигмент в кръвта, съдържащ желязо, който транспортира кислорода от белите дробове към клетките и въглеродния двуокис от клетките към белите дробове. Обикновено се смята, че страдащите от анемия са бледи, но умерената анемия не променя цвета на лицето.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... Може да увеличите съдържанието на желязо в кисели храни, например в доматения сос, като ги приготвяте в железен тиган. Така храната се обогатява с желязо.
Анемията представлява най-често срещаното заболяване на кръвта и в повечето случаи е свързана с недостиг на желязо. Желязодефицитната анемия е породена от потребност от допълнителен хемоглобин вследствие на бърз растеж или кръвозагуба. Без необходимото количество желязо организмът не може да произвежда достатъчно хемоглобин. Жените губят желязо по време на месечния си цикъл и затова се нуждаят от рационално хранене с по-високо съдържание на този химичен елемент в сравнение с мъжете. Понякога желязодефицитната анемия се лекува чрез промяна в хранителния режим.

СИМПТОМИ
Анемията, свързана с недостиг на хемоглобин, води до умора, инертност и главоболие. В по-тежки случаи физическата дейност причинява световъртеж, недостиг на въздух, болки в гърдите (ангина) и силно сърцебиене. За желязодефицитната анемия са характерни ранички по езика и в ъгълчетата на устата, сухи, тънки и чупливи нокти, а при по-сериозните случаи - бледа кожа.

По-редки форми на анемия
Повечето случаи на анемия са причинени от липсата на достатъчно желязо в храната и/или неспособност за усвояването му от храносмилателната система. Но съществуват и други причини за анемия.
• Мегалобластната анемия се причинява от недостиг на витамин В12 или на фолиева киселина. Понякога се проявява по време на бременност.
• Злокачествена анемия се провокира от липсата на вещества, необходими за усвояването на витамин В12. Засегнати са предимно хора с кръвна група А. Хипопластичната анемия възниква поради липсата или недостатъчното производство на еритроцити вследствие на костномозъчни поражения.
• Причините за наследствените анемии са различни. Таласемията е свързана с нарушения в структурата на хемоглобина при хора със средиземноморски произход от Близкия изток или Югоизточна Азия. При сърповидноклетъчната анемия се наблюдава характерна анормална форма на еритроцитите при хора от африкански произход. Тя се проявява в детството.
• Хемолитичната анемия се причинява от преждевременния разпад на еритроцитите вследствие на инфекция или поради прием на наркотици.

ПРОФИЛАКТИКА
Ако сте в добро здравословно състояние и се храните правилно, рискът от развитие на тежка желязодефицитната анемия е минимален. Но при силна и продължителна кръвозагуба (през месечния цикъл, при хемороиди или кървене от стомашно-чревния тракт, причинено от прием на болкоуспокояващи лекарства или рак на дебелото черво) е необходима специална диета с богати на желязо храни.

ХРАНЕНЕ И АНЕМИЯ
Яжте храни, богати на желязо, мед и витамин С. Такива са тъмнозелените зеленчуци, сиренето, яйцата, морските продукти и рибата.
киселини
• Включвайте в менюто си черен дроб, крехко говеждо и овнешко месо, риба, яйчен жълтък, сушени плодове, соеви продукти и меласа.
• Приемайте големи количества лук, чесън, фасул, грах, ядки, семена, зеленолистни зеленчуци (без спанак) и билки (поточарка, магданоз, коприва, листа от кориандър и глухарче).
• Употребявайте храни, богати на витамин С, за да стимулирате усвояването на желязо от организма. Добре е при хранене да изпивате по една чаша портокалов сок.
• Пълнозърнестите храни са добър източник на

При бременност
Бременността може да предизвика желязодефицитна или мегалобластна анемия с недостиг на фолиева киселина. Като профилактика приемайте храни, богати на витамин А, В6, С и Е, фолиева и пантотенова киселина, флавоноиди, желязо, манган, цинк и незаменими мастни

Ролята на стомашната киселина

Организмът на страдащи от анемия произвежда недостатъчно количество стомашна киселина и в резултат се затруднява усвояването на желязото. Въглехидратите могат временно да снижат нивото на стомашната киселина. Затова избягвайте приема на храни, богати на въглехидрати (хляб, макаронени изделия, захар и ориз), едновременно с тези, съдържащи желязо (месо, риба, яйца).
• Ограничете приема на спанак и ревен. Съдържащата се в тях оксалова киселина затруднява усвояването на желязо от организма.
• Приемайте богати на мед храни като сирене, жълтъци, морски дарове, черен дроб, пълно-зърнести продукти, зеленолистни зеленчуци, кайсии, череши и сушени смокини.
• Избягвайте консумацията на чай, кафе, какао, кока-кола и вино по време на хранене, защото съдържащият се в тях танин възпрепятства усвояването на желязото.

ЛЕЧЕНИЕ
Допълнителният прием на желязо трябва да става под медицинско наблюдение. При желязодефицитна анемия са уместни и следните предпазни мерки (вж. „Профилактика"): и Подходящи са хранителни добавки с кафяви морски водорасли, богати на минерали, способстващи за усвояване на желязото.
• Всекидневно приемайте доза от хомеопатичното средство/ Ferrum phosphoricum.
• Чай или тинктура от къдрав лапад, който съдържа желязо, от глухарче или репей улесняват усвояването на желязото.

Кога да потърсите медицинска помощ
• При всички случаи на съмнение за анемия.
• За периодичен преглед при провеждане на лечение.
Незабавно потърсете лекар, ако: • Не ви достига въздух. лекар.бг

Няма коментари: