четвъртък, 6 ноември 2008 г.

Инсултът покосява повече жени

Инсултът е причина за смъртта при 45% повече жени, отколкото мъже, показват нови данни на учени.
През 1973 г. броят на жените, починали от инсулт, е надвишавал броя на мъжете с 10%. След 30 години, през 2004 г., честотата на смъртност от инсулт при жените е нараснала до 8700 случаи, а при мъжете - намалява до 6000.
Според експертите това явление се дължи на факта, че жените живеят по-дълго, а рискът от смърт от инсулт нараства с възрастта.

Въпреки че редица фактори като повишено кръвно налягане и високото ниво на холестерол могат да бъдат контролирани, при жените има допълнително два риска. Младите жени на възраст до 44 години, страдащи от мигрена, два пъти по-често са склонни към инсулт' и смърт в по-напреднала възраст. Пушачките, страдащи от хипертония, мигрена или разстройства на кръвообращението по време на приемане на противозачатъчни таблетки, рискуват да получат по-често инсулт.

Редовната употреба на фолиева киселина е способна да намали с 1/5 риска от инсулт. Новите данни позволяват на изследователите да препоръчат добавянето на този витамин от групата В дори в състава на брашното и други хранителни продукти при тяжното производство, фолиевата киселина подобрява шансовете и на планираните бременности и намалява вероятността от дефекти в плода по време на вътреутробното му развитие.

Учени са установили чрез наблюдения, че приемането на витамина в продължение на година намалява рискът от инсулт с над 18%. Ако приемането на фолиева киселина продължава без прекъсване 3 години, този риск намалява с 30%.

Фолиевата киселина е водно-разтворим витамин, който се съдържа в най-големи количества в зелените листа на зеленчуците. Учените съветват да се употребяват дневно не по-малко от 200 мкг (микрограма) от него, което може да се постигне или с помощта на балансирана диета, или чрез допълнителен прием. Бременните и планиращите бременност трябва да приемат всеки ден по 400 мкг. Някои държави вече приеха •нормативни документи, препоръчващи добавянето на фолиева киселина (фолацин) дори в произвежданото брашно.


лекар.бг

Няма коментари: