неделя, 30 ноември 2008 г.

Медът помага на разширените вени

Разширените вени, Varices cruris, Venous varices е заболяване, което се среща често.

Какви пчелни продукти могат да бъдат използвани при лечението им?

Българският апитерапевт д-р Стоймир Младенов в своята книга "Апитерапия - лечение с пчелни продукти и основи на пчеларството" препоръчва налагане на тънак слой от пчелен мед и нарязан на ситно магданоз неколкократно през деня в областта на разширените вени. Вземат се равни количества мед и магданоз. Магданозът се нарязва на дребно, след това се намачква в хаванче и енергично се размесва с пчелния мед. Сместта се налага на тънък слой, а пациентът трябва да е в легнало положение. Лечението продължава 15 - 20 дни.

Може да се направи и следната препоръка. Да се вземат няколко връзки магданоз и да се нарежат на ситно с помощта на домакински комбайн или пасатор. При това могат да се нарежат и стъблата на растението. Така нарязаният магданоз да се постави в буркан, така че да заема около 2/3 от обема. Магданозът се залива с течен мед или кашецеобразен кристализирал мед и се разбърква добре. Бурканът се допълва до горе с мед и отново се разбърква добре. Така приготвеното количество ще бъде достатъчно за лечение чрез локално намазване за около 15-30 дни в зависимост от площта на поражението, която трябва да се обработва. При престояване на магданоза в меда се извличат биологичноактивни вещества от него, които действат съдосвиващо на вените. От своя страна медът, който попива през кожата и достига стените на съдовете със своето противовъзпалително и регенераторно, антиоксидантно действие подпомага нормализирането на съдовата стена и забавят развитието на заболяването.

Лечението по този начин е ефективно в началните фази на заболяването и не би могло да доведе до пълно излекуване без прилагане на други методи на лечение - най-често оперативно.

Финландски лекари предлагат следния коктейл, с който може да облекчите напрежението от вашите разширени вени. За целта разбъркайте една чаена лъжичка мед в чаша с 200 грама сироп от червени боровинки. Пие се по една чаша сутрин, обед и вечер.


абиконик.дир.бг

Няма коментари: