събота, 15 ноември 2008 г.

Чисти зъби за здраво сърце

Ако зъбите не се мият редовно, това води до сърдечни заболявания, съобщиха учените.

Добра хигиена в устната кухина може да доведе право до сърдечно заболяване, сочат проучвания, оповестени на конференция на Дружеството по обща микробиология.

Болестите на сърцето обикновено се свързват с тютюнопушене, затлъстяване и повишено ниво на холестерол в кръвта, припомня БГНЕС.
Проф. Хауърд Дженкинсън от Университета в Бристол обаче оспорва тази теза. "Няма голямо значение дали ще бъдете слаб и в добро здраве - вие увеличавате вероятността да се разболеете от сърдечно заболяване, ако зъбите ви са в лошо състояние. Както подчертават микробиолозите от Бристолския университет и Кралския колеж на хирурзите в Ирландия, ако човек не си мие редовно зъбите и ако има кървене от венците - това отваря вратите на тялото за стотици бактерии - до 700, които се намират в устата. "Устата е вероятно най-мръсното място в човешкото тяло", отбелязва д-р Стив Керигън.

Той обяснява процеса така: кървящите венци позволяват на бактериите да достигнат до кръвоносните съдове, където те се "залепват" за тромбоцитите, които служат за съсирване на кръвта, и причиняват вътрешна коагулация в кръвоносните съдове", което пък увеличава риска за инфаркт.


здраве.лог.бг

Няма коментари: