сряда, 26 ноември 2008 г.

Стресът - болестта на новото време

Стресът по своята същност е проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации. Той може да бъде полезен и мотивиращ - свързан с положителни емоции и вълнения но може да бъде и вреден - нарича се дистрес и за съжаление се среща досега по-често.

Дистресът може да бъде физиологичен - свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически - свързан с промени в психиката, физиологичният и психическият дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни. Създават риск от сериозни здравни проблеми: нарушаване на имунитета,атеросклероза и сърдечен инфаркт, повишено кръвно налягане и мозъчен инсулт, стомашно-чревни заболявания, свръхтегло и затлъстяване, ракови заболявания.

Всеки стрес, особено този,предизвикан от разочарования, неуспех, негативни преживявания, оставя в нашия организъм необратими следи,които се натрупват и в много случаи се проявяват с по-голяма сила с напредването на възрастта. Практика на много от хората е да се справят със стреса с помощта на успокоителни хапчета. Други прибягват до алкохола и цигарите, които могат да имат негативен ефект върху здравето. В действителност всички пекари са на мнение, че транквилизаторите и седативните средства в никакъв случай не решават проблема със стреса Вместо това пациентите би трябвало да намерят достъпен, лесен и естествен начин сами да преодоляват напрежението.

Подходящи и ефикасни в случая са билковите хранителни добавки, съдържащи екстракти от определени билки. Те нямат странични ефекти като лекарствата и действието им върху организма е изцяло положително.

Ефективни билки при стрес са маточината и лавандулата. Те имат релаксиращо действие върху нервната система, правят я по-устойчива при стрес и депресивни състояния. Таблетирани екстракти от тях, както и екстракт от покълнал зародиш от ечемик се приемат добре от организма. Ечемичният зародиш по естествен начин набавя необходимите при стрес витамини от групата В, както и минералите калий и магнезий. Комбинацията от трите екстракта е изключително подходящо при наличието на стресови фактори.

чудеса.нет

Няма коментари: