понеделник, 17 ноември 2008 г.

Мате - за здрави кръвоносни съдове и нормално кръвно

Yerba Mate е диворастящо дърво, от чиито листа индианците приготвят особен чай. Той действа като балсам не само за тялото, но и за душата. Стимулира имунната и нервната система, зарежда организма с енергия, предпазва го от изтощение и забавя процесите на стареене. Според индианските легенди матето е дар от бог Туппа на племената гуарани. „Мате" на техния език означава още и кратунка. За предпочитане е да се берат листата на по-старите дървета, прехвърлили 25 г. След като се изсушат, се смилат. Качеството на напитката зависи от района, в който расте дървото, от начина на сушене на листата и от това колко ситно са надробени те.

Не просто чай, а ритуал
Настойката от мате се възприема не само като напитка, която помага на хората да са бодри и тонизирани, но и като ритуал, традиция, която ги обединява. Матето се пие колективно, като се ползва една кратунка и една тръстикова пръчка вместо сламка.
Популярна е и бомбилята - метална или сребърна тръбичка със специален надупчен филтър в долния край. Tози, който води церемонията, той приготвя чая и първи пие от него, обяснява Едуард Нима от INBI World, посветен в тайните на индианците. От една кратунка могат да пият около 8 души. Най-напред 2/3 от обема на калабасата се запълва с чай.
След което отворът й се закрива с дясната ръка (ако го приготвя мъж и с лявата река, ако е жена) и кратунката започва да се разклаща ритмично минута две. Движенията са успоредни на корема. Полепналият на дланта прашец от дрогата се разтрива с двете реце, след което се вдишва. Кратунката се потупва леко, докато натрошените листа образуват хълм (купчинка).
В основата му се сипва малко студена вода, за да не стане прекалено силна напитката, и се оставя така за малко да попие. Сламката се подпъхва в основата на хълмчето под наклон и водата винаги се долива от нейната страна. После се сипва гореща вода, около 70 градуса, но не кипяща, без да покрива връхчето на чая. Напитката има леко горчив вкус и се свързва с елемента огън.
Пие се бавно и докрай (по-шумното сърбаване се приема за нормално), за да се поддържа огънят и да не се нарушава ритъмът. Не бива да се оставя да изстине. След като се изпие матето, кратунката се връща на водещия, който долива вода и я предава на следващия от кръга. Важно е да се отбележи, че сламката не се докосва с ръка, докато се отпива от настойката. Церемонията продължава около 1 час. Твърди се, че когато индианците се събирали да решават важни въпроси, ритуалното пиене на мате им помагало по-бързо да разрешат проблемите си.
Здравето, силата и необикновената им издръжливост също се обясняват с редовното пиене на мате.

Възстановява организма след тежки операции и заболявания
По данни от института „Луи Пастьор" в Париж чаят от мате съдьржа изключително ценни витамини и минерали, необходими за нормалната дейност на организма. Той е богат на витамините С, А, В1, В2 рибофлавин, никотинова и пантотенова киселина. Съдържа още каротин, желязо, магнезий, калций, калий, танин, етерични масла, които се усвояват лесно от организма ни. Според учените листата на това дърво са с необичайно съчетание на жизненоважни елементи и хранителни свойства, каквито не се срещат другаде в природата. Настойката усилва паметта и осигурява необходимия фосфор на нервните клетки. Регулира холестерина в кръвта, подпомага храносмилането, пречиства кръвта, нормализира кръвното налягане.

В листата на растението е открито веществото матеин, подобно на кофеина, което зарежда организма с енергия, помага за концентрация на вниманието и при стрес. Мате се използва и като лекарствено средство За лечение на психически нарушения, неврози и депресии. Притежава свойства на психостимулатор - подобрява настроението, повишава активността, като при това има съвсем меко действие - отстранява тревожността, емоционалната неуравновесеност и нервността. Не съдържа кофеин и няма опасност от пристрастяване към него.

С редовната му консумация могат да се избягнат редица сърдечно-съдови заболявания. Напитката е полезна за хората от всички възрасти, живеещи в големите градове, водещи активен живот и подложени на постоянен стрес. Препоръчва се за възстановяване след операции, тежки заболявания, нервни разстройства, умора, строги диети.

История
Според хрониките на колонизацията на Латинска Америка испанците изведнъж започнали да употребяват мате. Установили, че ги предпазва от скорбут. Той поразявал тези, които нямали възможност да ядат плодове и зеленчуци по време на дългото пътуване през океана. Испанците забелязали още, че индианците, които редовно пиели мате, притежавали необикновена физическа издръжливост, и предполагали, че той съдържа някакво наркотично вещество, което обаче не отговаря на действителността. Неслучайно енергийната напитка е толкова популярна в Аржентина, Уругвай, Парагвай и на юг от Бразилия, където хората са направо пристрастени към нея, както населението на Средна Азия към зеления чай.

медикалбг.ком

Няма коментари: