вторник, 25 ноември 2008 г.

Анемии ни връхлитат през пролетта

Анемията или малокръвието е патологично състояние, при което концентрацията на хемоглобин или еритроцити (червени кръвни телца) в кръвта намалява. Жените са по-податливи на това състояние отколкото мъжете поради особеностите на своя пол като менструция или раждане, поради което може да се загуби голямо количество кръв в тялото.
Човек може да развие анемия във всяка една възраст и не е задължително да има съпътстващо заболяване. Възможно е малокръвието да съпровожда някакво физиологично състояние - бременност, усилен растеж, кърмене.

Анемия може да се развие и през пубертета или климактериума, както и при различни хормонални проблеми, автоимунни заболявания, след тежки операции и др. Понякога анемията е знак за наличие на инфекции или онкологично заболяване.
Общите симптоми при анемия са свързани с бледност на кожата, сърцебиене, главоболие, слабост, изстиване на крайниците. Освен това анемичните хора често стават сънливи, раздразнителни, уморени. Понякога изпитват сухост в устата или парене в гърлото, липсва им апетит. В резултат на всичко това способността на човек да се труди физически и психически отслабва. При дълготрайна анемия може да се стигне дори до увеличаване на масата на сърдечния мускул, което от своя страна може да предизвика по-тежки сърдечни проблеми.
Известни са над 50 вида анемия. Най-често срещаната сред тях е желязодефицитната анемия. При това състояние кожата става бледа и суха, ноктите - чупливи, а дишането и пулсът са учестени. Този вид анемия се поражда заради недостиг на желязото, което постъпва в организма. Причините за липса на желязо може да са различни. Основните сред тях са обилни менструации у жените, кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, нарушено усвояване на желязото при заболявания на стомаха. При децата причина за развитието на този тип анемия е недояждането. Желязодефицитна анемия може да се развие още и при инфекциозни заболявания, рак, бъбречни заболявания и др. При тежка желязодефицитна анемия у бременна жена може да се стигне до преждевременно раждане, ранно отлепване на плацентата, хроничен кислороден глад на плода и др.
Друг вид анемия е тази, предизвикана след бърза загуба на кръв вследствие на дълбока рана, кръвоизлив или тежко раждане с разкъсвания. Възрастен човек има около 4-5 литра кръв. Здрав индивид може без проблеми да понесе загуба до една пета от ценната течност. Изтичането на 30% от кръвта обаче може да предизвика остър шок, при което мозъкът не се снабдява с достатъчно кислород. В случай че загубата на кръвта е повече и не се вземат спешни мерки, човек може и да умре.
За да се установи от коя разновидност е анемията, е необходимо да се направят специални изследвания като ниво на хемоглобина, серумно желязо, пълно биохимично изследване на кръвта и др.
За да се избегне анемията, лекарите препоръчват да се консумират повече спанак, зеле, броколи, моркови. Те са богати на желязо и на други важни минерали. В резултат на това тези зеленчуци изграждат силна кръвна плазма и хемоглобин. По възможност приемайте зеленчуците сурови или леко сварени. За укрепване при вече установена анемия пък може да си правите и следния коктейл: Една супена лъжица мед се разтваря в чаена чаша прясно мляко, вода или плодов сок. Необходимо е да се пие три пъти дневно в продължение на месец. Тибетската медицина пък препоръчва да се прави следната отвара: 7 грама суха стрита коприва се заливат с чаена чаша вряла вода. Запарват се 20-30 минути. Пие се по една супена лъжица 3 пъти дневно.



Анемичните бебета се развиват по-бавно
Желязодефицитната анемия е най-опасна при бебетата, особено ако са били недоносени или преждевременно родени. Причината е, че в този период малките деца израстват бързо и имат повече нужда от желязо. Най-голямата опасност съществува за онези деца, които отрано са захранени с краве мляко, защото в него няма достатъчно желязо. Неслучайно все повече се препоръчва кърменето да продължи поне до 6-ия месец. Желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефективно от детския организъм в сравнение с това от кравето мляко. При невъзможност или нежелание да се кърми, бебетата трябва да се хранят с обогатено с желязо адаптирано мляко, съветват педиатрите.
Ако не се вземат мерки и анемията не се лекува навреме, децата прохождат и проговарят по-късно в сравнение с връстниците си. Освен това и по-често страдат от инфекциозни заболявания поради намалената им имунна функция.


биг.бг

Няма коментари: