четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Смекте се и от стреса няма да остане и помен

Порция положителни емоции е средството, която ще те отърве от много страдания. Аеробна тренировка за тялото. Подобрява интелектуалните способности

Навярно сте чували, че когато се смеете, всички жизненоважни процеси в организма ви се активизират, а мозъкът отделя хормона на щастието.

Но учените са открили, че хората от големите градове по-малко се усмихват, а нали за сваляне на напрежението няма по-добро средство от смеха. Дори понякога и сълзите помагат да се изчистите от негативните емоции.
Неслучайно смехът и сълзите се измислени от природата - и при едното, и при другото настроението влияе върху здравето, задейства и регулира физиологичните процеси. Не се притеснявай от навлажнените очи

Сърцераздирателна сцена от филма, споменът за любимата котка, която сте изгубили преди десетина години, ви карат да плачете? Или при всякакъв повод очите ви се навлажняват? Не се притеснявайте от това. Защото то не е толкова лошо за здравето ви! Без плач древният човек не би могъл да оживее! Как иначе би съобщил на хората от племето му, че не му е добре, че нещо не му достига? И навярно затова отначало детето се учи да плаче, а чак после - да се смее. Заради променящия им се хормонален фон жените винаги повече са леели сълзи от мъжете, но именно затова и по-дълго живеят. При сдържане отрицателните емоции се натрупват и се превръщат в здравни проблеми.

Честичко си поплакваме просто за да свалим стреса, да премахнем напрежението и тревогата. След това винаги добре заспиваме и не сънуваме кошмари.

Но всичко трябва да бъде с мярка - не бива да ридаете всяка вечер, иначе плачът губи своята психологическа "ценност".

А знаете ли, че за една година организмът ни произвежда почти половин литър сълзи. Рефлекторните сълзи овлажняват очите, а емоционалните - реагират на стрес. Онова, дето се стича по бузите, съдържа белтъчини, въглехидрати и естествени психотропни средства.

Весела гимнастика
Ако сте оптимистично настроена и обичате да се смеете, значи ви е провървяло! Смехът е истинска аеробна тренировка на тялото ви: само за 10 мин хихикане се изгарят около 50 калории! Той прекрасно раздвижва раменете, гръдния кош, мускулите на коремната преса, на шията и гърба.

Когато се смеете, сърцето започва да изтласква кръвта по вените и съдовете двойно по-бързо, намалява холестеринът, подобрява се работата на червата, изчезват спазмите и алергичните реакции. Както плачът, така и смехът подобрява защитните сили на организма, премахва стреса. За всичко това са "виновни" ендорфините -хормоните на радостта. Веселието активизира производството на лимфоцити - клетки, които водят вечна борба с вирусите и микробите. Този ефект на смеха е равен на физически упражнения на чист въздух.

Умните шеги
Смехът е панацея за поддържане на младостта и красотата, той тонизира мускулите на лицето и шията, подобрява циркулацията на кръвта, от което се появява привлекателната руменина на бузите.

Със смях можете да подобрите дори интелектуалните си способности! Защото когато искрено се смеете, двете полукълба на главния мозък започват да работят по-интензивно, особено онези части от тях, които отговарят за логиката и емоциите: Така че ако сте с весел нрав - това си е истински подарък от природата.


чудеса.нет

Няма коментари: