сряда, 12 ноември 2008 г.

Затлъстяването и болестите

Полезно интервю на Ники Кънчев в здравната рубрика предаването му по Дарик Радио с Петя Каменова, главен асистент към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Академик Иван Пенчев".

Сериозен проблем ли е затлъстяването за българите?

Затлъстяването е сериозен здравен проблем в световен мащаб. Още през 1997 година Световната здравна организация го обяви за най-значимия проблем за човешкото здраве. На лице е епидемия от затлъстяване. Непрекъснато нараства броят на хората в световен мащаб с наднормено тегло и затлъстяване. В настоящия етап се счита, че над един 1,1 млрд. хора по света са с наднормено тегло, а 318 млн. са със затлъстяване.
Какво означава затлъстяване?

Затлъстяването е състояние, при което има натрупване на излишък от мастна тъкан в сравнение с активната телесна маса. Има различни начини да се определи мастната тъкан и начини да се определи дали човек има наднормено тегло или затлъстяване. Най-достъпният и общоприет показател за това е т.нар. индекс за телесна маса, който се изчислява много просто. Това става като се раздели теглото в килограми на височината на квадрат в метър. Например теглото е 60 кг, височината е 160 см – на квадрат се разделя 60 на 2,56 и се получава индексът на телесна маса. Тогава, когато той е под 18,5 се говори за поднормено тегло. Нормалното тегло е индекс на телесната маса – между 18,5 и 24,9. Към това трябва да се стремим, ако искаме да сме здрави, ако искаме да изглеждаме добре не само през лятото, а въобще. Когато индексът на телесна маса е от 25 до 29,9 са говори за наднормено тегло. В тази зона ние можем да вземем мерки, да намалим излишните килограми с подходяща диета, с физическа активност или с други средства и да не допуснем затлъстяването да покори нашия организъм. За затлъстяване се говори, когато индексът на телесна маса е от 30 до 34,9. Това е първата степен. От 35 до 40 е втората степен и над 40 вече е високостепенното затлъстяване – трета степен.

Кои са тези блести, които се появяват, ако сме над нормата?

Затлъстяването е много важен сърдечно-метаболитен фактор, фактор, който увеличава риска от сърдечно-съдова болест. Нейните прояви са коронарна артериална болест, мозъчно-съдова болест, периферно-съдова болест. Затлъстяването е втората причина за внезапна сърдечна смърт. Затлъстяването значително увеличава риска от инфаркт на миокарда, от левокамерна хипертрофия, от артериална хипертония.

При затлъстяване се срещат много други заболявания и състояния. Аз бих казала, че хората със затлъстяване имат редица проблеми. Например от страна на гастроинтестиналния тракт, по-чести са панкритиките, мастната инфилтрация на черния дроб, т.нар. чернодробна стеатоза. По-често се срещат камъни в жлъчния мехур. От страна на белия дроб – поради високия стоеж на диафрагмата – по-затруднено дишане. По-пълните хора понякога се събуждат през нощта, т.нар. сънна апнея от чувство на задушаване, от страна на пикочно-половата система – задържане на урина. Много важно при жените е, че затлъстяването може да доведе до нередовен менструален цикъл, често съчетава с поликистозата на яйчниците, може да бъде причина за инфертилет – при мъжете за нарушение на половата функция. По-тежко протича възстановяването след операция при затлъстяване. Затлъстяването поразява редица органи и системи, също така и ставите. Ако искаме да сме здрави, нямаме други заболявания трябва решително да се преборим с излишните килограми и то тогава, когато не е станало късно и, когато не се е развило високостепенното затлъстяване.


здраве.лог.бг

Няма коментари: