петък, 7 ноември 2008 г.

За и против похапването в движение

Към категорията fast food всички причисляват храната в заведенията от типа на McDonald's u KFC, но към нея трябва да се прибавят също различните сандвичи и дюнери, хот догът и палачинките, продаващи се по улиците, както и всевъзможните чипсове, сухарчета, газирани напитки и сладки дреболии, хапвани в движение от всекиго често или понякога. Списъкът е доста дълъг, броят на заетите и бързащи хора - привърженици на „бързата"храна, неимоверно нараства и затова може би е редно да й бъде отделено повече внимание. Американски учени от университета на Калифорния в Сан Диего са се опитали да формулират най-често задаваните въпроси за този тип храна и да дадат съответните отговори, а както е известно САЩ са страната, в която fast food е особено популярна.

Исmuнa ли е, че специалитетите в заведенията за бързо хранене се приготвят с вредна мазнина?
В повечето случаи - да. За приготвянето на много храна обикновено се използват твърди видове маргарин с високо съдържание на трансизомери на мастните киселини. Това е характерно също за кремовете и пастите. Така че няма голяма разлика дали сте похапнали в "Макдоналдс" или сте пили кафе с торта. Трансизомерите увеличават риска от развитието на болести на сърцето. Разбира се, особено на децата трудно може да се обясни, че хамбургерите и картофките са вредни, но би следвало порасналият човек поне да се замисли по проблема.

Вярно ли е, че затлъстявянето при американците е свързано с "бързата" храна?
И още как! И не само при американците. Увлечението по бързото хранене вече доведе до увеличаване броя и на дебелите французи, англичани и дори японци. Причините са две. Първо, калориите в тази храна обикновено превишават количеството необходими калории за едно денонощие (а човек все пак яде още нещо през останалата част от деня). И второ, подобно хранене нарушава баланса на хормоните, създаващи усещането за глад и ситост. Например напълно възможно е човек да изяде голям хамбургер, млечен шейк, щрудел, сладолед, да пие кока кола и... въпреки това да продължи да се чувства гладен.

Съдържат ли се в "бързата" храна някакви наркотични вещества, привличащи ни отново да се връщаме в тези заведения?
По отношение на наркотичните вещества отговорът е не! Но и не бързайте да се радвате! Според специалистите, изучаващи влиянието на тази храна върху човешкия организъм, прекалената употреба на мазнини и захар води до реална химическа зависимост, подобна на наркотичната. Т. е. посещаването на подобни заведения предизвиква същата болезнена зависимост, както и тютюнопушенето или употребата на наркотици. Често на любителите на fast food им е много трудно, дори невъзможно да се върнат към нормалната храна или да спазват строги диети.

Защо „бързата храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и още стомашни болести?
Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места. Затова и те се наричат заведения за бързо хранене - поглъща се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре. Втората причина са шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма. Особено вреден е "музикално-шумовият акомпанемент"за децата и подрастващите, чиито организми са по-силно възприемчиви.

Отговаря ли на истината твърдението, че "бързата храна" оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху вида на човека?
Тя предизвиква бързо нарушаване в обмяната на веществата. В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене. Ето защо "диетата" влияе лошо върху състоянието на косата - отнема блясъка й, а кожата лишава от еластичност.

Наистина ли хамбурер+кола са много по-вредни, отколкото ако се консумират пооделно?
Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на хамбургер или картофки, ние правим голяма грешка. Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тежката храна. А мазнините в нея под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

Може ли да се умре от fast food?
Ако става дума за развалена или заразена храна - да, но това важи за всеки подобен случай и извън местата за бързо хранене. Но ако говорим за нормалната „бърза" храна, то от нея вие няма да умрете, но ще си създадете редица здравословни проблеми. 33- годишният американски журналист Морган Спарлок, след като се е убеждава, че няма никакви проблеми със здравето, решава да проведе експеримент и да се храни 3 пъти дневно в "Макдоналдс". Резултатите са 12 кг наднормено тегло, повишено ниво на холестерол, 2 пъти по-голям риск от инфаркт, черен дроб, приличащ на черния дроб на заклет алкохолик. А през опитния период Спарлок се отказва от алкохола. Наблюдаван е и още един странен страничен ефект – намаляване на сексуалното желание и способности.

Опасна ли е "бързата храна за децата?
Да. Точно децата са най-големите любители на храната от типа "хот дог+кола'. Лекарите са убедени, че тя е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той, зависи в голяма степен от съдържанието на чинията. Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, влияещи и върху физическото и умственото развитие.

Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене, без да вредим на здравето си?
Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно, но други са на мнение, че и това е твърде често. Всъщност каква е целта на храненето, питат американските специалисти в заключение. Ако тя е просто да се задоволят потребностите на организма, защо да става чрез доказано вредна храна дори веднъж месечно. Ако пък човек търси и удоволствието от храненето, едва ли изобщо ще се сети да посети подобен тип заведения.

чудеса.нет

Няма коментари: