петък, 14 ноември 2008 г.

Как да се храни хипертоника?

При назначаването на ДИЕТИЧЕН РЕЖИМ при конкретен болен-трябва да се знае, в кои от трите стадия на ХИПЕРТОНИЯТА е той, а именно: І-ви СТАДИЙ-НЕВРОГЕНЕН, ІІ-ри СТАДИЙ-ПРЕХОДЕН и ІІІ-ти СТАДИЙ-НЕФРОГЕНЕН /със засягане на бъбреците/. Ето защо се налага, прецизирано да се установи състоянието на отделната система, сърдечно-съдовия апарат и настъпилите отклонения в работата на жлезите с вътрешна секреция, както и да се отчетат появилите се трайни негативи по централно-рефлекторен път.

Освен това назначената ДИЕТА трябва да бъде съобразена индивидуално с ВЪЗРАСТТА, НАВИЦИТЕ на хранене, ПРОФЕСИЯТА и състоянието на охраненост на болния.
При всичко това-задължително условие е да не се нарушава РАЗНООБРАЗИЕТО на храната.
Като се има предвид, че еднократната обилна консумация /изобилен обяд, рожденни дни, делови срещи, национални празници и пр./-е в състояние рязко да повиши /в опасни за живота граници/-КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ по Нервно-рефлекторен път-болните трябва да приемат умерено количество храна, хранейки се ЧЕСТО и БАВНО, като чрез правилно разпределения-дневен хранителен порцион да се избягва ГЛАДУВАНЕТО, което е допълнителен стресов фактор за организма!

Да се ограничи СОЛТА до 5 гр. дневно и ТЕЧНОСТИТЕ-до 0.8 л..

При готвенето да се ограничават ЕКСТРАКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА, които са вкусово-силно дразнещи. Така например се препоръчва при варенето на месото-І-вата вода да се изхвърли и се налее друга.

Последното хранене за деня-да става 3 ЧАСА преди заспиването.

При по-тежките случаи на ХИПЕРТОНИЯ-се препоръчва прилагането на вегетариански режим за период от 20 до 30 ДНИ!

Във връзка с всичко гореизложено-посочваме, че препоръчвани ХРАНИ при хипертонията са: ПРЯСНО и КИСЕЛО МЛЯКО, ИЗВАРА, ПРЯСНО ОБЕЗМАСЛЕНО СИРЕНЕ, БЕЛТЪК от ЯЙЦЕ, РИБА /особено морска/, ПИЛЕ /без кожата/, ”бяло месо” от ПИЛЕ, ВАРЕНО ТЕЛЕШКО месо, КАРТОФИ, МОРКОВИ, ЧУШКИ, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, ДОМАТИ, ЧЕСЪН, ЛУК, ЦЕЛИНА, МАГДАНОЗ, както и почти всички други известни плодове и зеленчуци, ОЛИО, КРАВЕ МАСЛО и СМЕТАНА /в умерени количества ПЧЕЛЕН МЕД и без да се прекалява-ЗАХАР,МАРМАЛАД /особено ШИПКОВ/, ПЪЛНОЗЪРНЕСТИ ХРАНИ и други подобни-според преценката на специалиста ДИЕТОЛОГ, съобразно състоянието на конкретния болен!

ЗАПОМНЕТЕ, че ХИПЕРТОНИЯТА е страдание, което без достатъчна ангажираност и внимание от ВАША страна-обичайно довежда до ФАТАЛНИ ПОСЛЕДИЦИ.

ЗНАЙТЕ, че за да разчитате на ефективност в борбата с ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ, трябва да избягвате САМОЛЕЧЕНИЕТО-без активното участие на ЛЕКАРЯ и без редовни и системни ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ!


ООЗ-РИОКОЗ - Русе

Няма коментари: