понеделник, 24 ноември 2008 г.

Високото кръвно налягане - аз, ти, той, тя

Високото кръвно налягане, или артериалната хипертония, се смята за социално значимо заболяване. Наскоро публикуван анализ съобщава, че то оглавява списъка на 26-те най-чести рискови фактори за смъртност, както в развитите, така и в развиващите се страни. Според статистиката 42.8% от мъжете и 39.7% от жените в България на възраст между 25 и 64 години страдат от артериална хипертония.

Най-честите усложнения на това заболяване са исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Високото кръвно може да бъде овладяно, като се ограничат най-често цитираните причини за появата му: наднормено тегло, тютюнопушене, алкохол, кофеин, заседнал начин на живот, стрес, повишена консумация на сол и мазнини. Рисков фактор е и генетичната обремененост, но тя също може да се повлияе положително чрез промяна към по-здравословен начин на живот.

Правилното хранене е от съществено значение за предотвратяване на високото кръвно. Препоръчително е да се консумират повече растителни белтъчини, целулоза, риба, картофи, домати, нискомаслени млечни продукти, антиоксиданти, като се избягват прекомерните количества сол и наситените мазнини. Ако това се съчетае с умерено движение и прилагане на техники за освобождаване от стреса, хипертонията може да бъде овладяна.

Продуктите на Форевър Ливинг могат да ви помогнат да контролирате артериалното си налягане по естествен път. Но ако вземате лекарства за високо кръвно, не забравяйте, че в никакъв случай не бива да ги прекъсвате без консултация с лекар, независимо колко добре се чувствате. Посъветвайте се с лекуващия лекар и той ще прецени дали да намали дозата на медикаментите или пък напълно да ги спре.

Напитки с Алое Вера Aloe Vera Gel (код:15), Aloe Berry Nectar (код:34) и Aloe Bits N’ Peaches (код:77) са богати на витамини, минерали, полизахариди и други полезни съставки. Сред минералите в гела от Алое са натрия и калия, които регулират баланса на течностите в организма. Алоето също така допринася за по-добро храносмилане, като поддържа нормално осмотично налягане. И на последно място, то подобрява предаването на нервните импулси в тялото. Приемането на 60-120 мл Алое дневно помагат за контролиране на кръвното налягане.

Витамин С с овесени трици Всяка таблетка Forever Absorbent-C (код:48) съдържа 60 мг витамин С. Овесените трици в състава му подпомагат пълноценното усвояване на този водноразтворим витамин и предотвратяват изхвърлянето му от организма, без да бъде оползотворен. Той е добър антиоксидант и допринася за елиминирането на свободните радикали, които водят до преждевременно остаряване на клетките. Смучете или дъвчете по три таблетки дневно.

Чесън и мащерка Forever Garlic-Thyme (код:65) съдържа висококачествени екстракти от чесън и мащерка, които съвместно допринасят за предпазване от инфекциозни заболявания, за контролиране нивата на холестерола и кръвната захар. Те също така имат съдоразширяващи свойства, благодарение на които намаляват риска от сърдечносъдови проблеми, като предпазват артериите от запушване. Приемайте от 2 до 6 таблетки дневно.

Арктическо море Arctic Sea Super Omega-3 (код:39) предлага мастни киселини омега-3 и 9. Те са незаменими, защото човешкият организъм не може да ги произвежда сам, а се нуждае от тях за правилно функциониране. Тези ненаситени мастни киселини допринасят за регулиране нивата на холестерола и кръвното налягане. Техен източник е рибата, която все повече отсъства от трапезата ни. Ето защо е важно да наваксваме липсата им с тази отлична хранителна добавка от ФЛП. Приемайте по една или две капсули дневно с храна.

сибир.бг

Няма коментари: