неделя, 30 ноември 2008 г.

Чесънът най-успешно се бори с атеросклерозата

Пресният чесън и лекарствените средства на тази основа са най-добрите помощници в борбата с атеросклерозата. Чесънът подобрява обмяната на веществата в организма, прочиства съдовете от мазнините и отлаганията и ги прави еластични. Дори когато атеросклерозата е напреднала, започнали са проблемите със сърцето, влошило се е зрението или се е появил шум в главата, чесънът може да окаже неоценима помощ при спирането на развитието на болестта. Много важно е да се поддържа нормална съсирваемост на кръвта, а тук на помощ отново идва този зеленчук - достатъчни са 4 скилидки с храната, за да се запази правилната съсирваемост часове наред. Сутрин на гладно изяждайте малък сандвич само от парче хляб, посипан със ситно нарязан чесън. Правете това половин час преди закуската.
Особено силно действие оказва чесновата настойка. 250 г чесън се изчиства и смила на кашица. Залива се с 250 мл вода и престоява 10 дни в хладилника. След това се прецежда и се приема всеки ден по 3 пъти преди ядене, като се разтваря в малко мед. Първия ден - една капка сутрин, 2 капки на обяд и 3 капки вечер. Втория ден - съответно 4, 5 и 6 капки. И така, докато стигнете до 15 капки. След това приемайте настойката, като намалявате капките по една всеки ден. При някои хора чесънът и препаратите от него могат да предизвикат сърцебиене. Но не се страхувайте от това - то се получава, защото в първите 10-15 дни чесънът особено активно избавя от мазнините в клетките на кръвоносните съдове. Усещането може да се предотврати, като употребявате храна с повече съединителна тъкан.
Не толкова силно изразено въздействие, но пък по-меко оказва чесновото масло. Вземете 1-2 главички чесън, изчистете ги и ги нарежете на ситно. Сложете ги в буркан и залейте с три четвърти чаша растително масло, най-добре зехтин, защото той се отразява благотворно на кръвоносните съдове. Затворете буркана с капачка и го оставете на слънце или топло място за 10 дни. От време на време го разклащайте. След това прецедете сместа и добавете 2-3 капки евкалиптово масло. Тази смес престоява 3 месеца. Пият се по 15 капки 3 пъти на ден преди ядене.

блитц.бг

Няма коментари: