събота, 1 ноември 2008 г.

Защо слабеем различно?

Аз и моята приятелка сме от по-закръглените. Имаме по 7-8 надкоремни килограма и решихме заедно да се освободим от тях. Провеждаме един и същи метод за отслабване, но приятелката ми намали теглото си много по-бързо от мен. Каква е причината?
Даниела Петрова, Пловдив

Някои жени отслабват по-трудно. Причините за това са няколко:

- напрежение и тревоги, които засилват секрецията на инсулина;
- хормонални разстройства в юношеството и менопаузата;
- проблеми с щитовидната жлеза (доста рядко);
- организмът на някои жени просто се съпротивлява на отслабването, поне отначало. Многото лишения, на които тези жени може да са били жертва, например редовно подлагане на жестоки нискокалорични диети, са довели до увеличаване броя на мастните клетки.

Най-важното е да не слагате на масата храни с наситени мастни киселини, които повишават нивото на холестерола. Ако много дълго време не успявате да отслабнете, значи правите нещо не както трябва.
В началото си направете подробен списък на всичко, което ядете през деня, и проследявайте дали се придържате към правилата. Проверете - може би зеленчуковите супи, които редовно ядете, съставени само от “разрешени продукти”, са полуфабрикати и в тях има нишесте, захари, оцветители или сгъстители.

Правилата на хранене не са трудни, но трябва да проявите воля и да направите известни жертви. Не рискувайте да развалите постигнатото.

Ако в момента сте на нискокалорична диета, не преминавайте веднага към метода на хранене, който диетолозите ви препоръчват. Ако решите да се върнете към първоначалния си начин на хранене, измъченият от досегашните лишения организъм сигурно ще се нахвърли да трупа запаси. Може да наддадете два-три килограма, преди да започнете да отслабвате. Затова внимателно увеличавайте калориите си с по 100 на ден.


блитц.бг

Няма коментари: