събота, 22 ноември 2008 г.

Холестерол

КАКВА Е БИОЛОГИЧНАТА РОЛЯ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В ОРГАНИЗМА?

Холестеролът е органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния дроб, а останалата - се набавя чрез храната. Основни хранителни източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи (черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ “ДОБРИЯТ” И “ЛОШИЯТ” ХОЛЕСТЕРОЛ?

Тъй като мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода, те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици. По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите. Липопротеините с ниска плътност (Хол - ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.
Липопротеините с висока плътност (Хол - ЛВП) транспортират холестерола за преработка в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява от организма. Следователно Хол - ЛВП не позволяват на холестерола да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича “добър” холестерол.

КАКВИ СА СТОЙНОСТИТЕ НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Стойностите на общия холестерол и липопротеините с ниска плътност са следните:

КАКЪВ Е ЗДРАВНИЯТ РИСК ПРИ ПОВИШЕНО НИВО НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Повишеният серумен холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза, която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести – исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.

КОИ СА ПРИЧИНИТЕ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА?

• Наследствената предразположеност
• Стресът
• Нездравословното хранене
• Хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
• Наднорменото тегло при ИТМ над 25 - ИТМ = тегло в кг : (ръст в м)2
• Употребата на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди и др.
• Ниската двигателна активност
• Полът – след менопаузата при жените холестеролът нараства
• Злоупотребата с алкохол
• Тютюнопушенето
• Възрастта - след 20-та година серумният холестерол се увеличава

КАК ДА СЕ НАМАЛИ ПОВИШЕНИЯТ СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?

Нормализирането на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина на живот и провеждане на медикаментозна терапия.

ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА НА ЖИВОТ ВКЛЮЧВАТ:
o Холестерол-редуцираща диета
Най-често 2 седмици след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%.
Диетата включва консумация на:
o Повече плодове и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
o Храни с високо съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
o Обезмаслено или нискомаслено мляко, млечни продукти без мазнини или с ниско съдържание на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене);
o Месо без тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на които са отстранени тлъстините);
o Растителни масла (царевично; маслиново; соево);
o По-малко готови и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити);
o По-малко черен дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности;
o По-малко яйца - не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или в приготвената храна).
Съдържанието на мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване на следните принципи при готвене:
o да се отстранява видимата мазнина от месото;
o да се ограничава количеството мазнина при готвене;
o да се предпочита печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като се избягва паниране и пържене;
o да се поставя месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича надолу.

o Повишаване на физическата активност
Упражняването на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.

o Контрол на теглото
Редуцирането на теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка степен, довежда до намаляване на нивото на Хол - ЛНП.


МЕДИКАМЕНТОЗНОТО ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:

Лечението с медикаменти, регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.
Медикаментите, които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент, може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на 4 до 6 седмици от началото на лечението.
Необходимо е да се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска от съдови нарушения, съществували преди началото им.

ЛЕЧЕНИЕ НА СЪПЪТСТВАЩИТЕ ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ


Провеждането на системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб, бъбреците, щитовидната жлеза, захарния диабет и други е необходимо условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
Необходимо е да се знае, че употребата на лекарствени препарати като диуретици, глюкокортикортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава липидния профил на болните.
ХОЛЕСТЕРОЛЪТ Е “ПРИЯТЕЛ”, А НЕ “ВРАГ” САМО КОГАТО СЕ ПОДДЪРЖА В ГРАНИЦИТЕ НА ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ЗА ЧОВЕКА СТОЙНОСТИ.

риокоз-вт.ком

Няма коментари: