неделя, 2 ноември 2008 г.

Забравянето може да е симптом на микромозъчен инсулт

В рубриката "Бъдете здрави с тази сутрин" д-р Вергиния Николова разговаря за микромозъчните инсулти с проф. д-р Лъчезар Трайков от клиниката по неврология към Александровска болница.

Проф. Трайков обясни, че микромозъчните инсулти могат да протекат незабележимо, но човек след това става по-разсеян, не може да се концентрира или трудно разговаря, защото забравя. При такива промени в поведението най - добре е да се направи консултация с невролог. С невро-психологични тестове прецизно може да се установи дали това са белези на нормалното стареене на мозъка или на прекаран микро-мозъчен инсулт.

Проф. Трайков беше категоричен, че съвременните средства за съдоразширяване и тонизиране могат да спрат дори да възстановят нарушените мозъчни функции на пациента. Съветите му се отнасяха и до това, че хората с хипертония трябва да взимат редовно своите медикаменти, както да намалят съдържанието на холестерол в кръвта не само с лекарства, но и с диета. Това означава да се приема по-рядко свинско тлъсто месо, особено сланина, и да се добавят повече сурови зеленчуци в ежедневното хранене.

бтв.бг

Няма коментари: