вторник, 7 октомври 2008 г.

Профилактика и лечение на атеросклероза - хранене

1.Ако искате да избегнете атеросклерозата, вашата храна трябва да бъде предимно млечно-вегетарианска: Мляко (особено кисело), плодове, зеленчуци, зърнени храни - овес, пшеница, соя и др., бобови - фасул, леща, грах и тн.Предимства :

*Те са богати на целулоза, пектин и други съединения, спадащи към така наречените баластни вещества, които не се разграждат или слабо се разграждат в стомашно-чревния тракт. Тези в-ва имат свойството да извличат холестерола от човешкия организъм и да го изхвърлят навън чрез изпражненията.

*Повечето от тях са нискокалорични и в същото време, поради големия си обем, бързо създават чувство за ситост.

*Много от тях съдържат витамини, минерални вещества, химични съединения, които по един или друг начин възпрепятстват развитието на атеросклерозата.

2.На вашата трапеза рибата трябва да присъства поне 2 пъти седмично. Изследвания проведени в различни държави сочат, че мастните киселини съдържащи се в рибеното масло водят до намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това става чрез потискане на синтезата на липопротеините с ниска плътност в черния дроб.(рисков фактор номер едно за атеросклероза) Потиска се и прикрепването на бели кръвни клетки, към увредените вътрешни стени на кръвоносните съдове. Препятства се слепването на тромбоцитите.

3.Консумирайте само крехки меса - пилешко без кожичката, телешко без тлъстини, агнешко, и то не по-често от 3 пъти седмично.

4.Гответе с растително масло и намалете животинското.

5.Ограничете яйцата. Заменете жълтъците с белтъци, а цели яйца мажете да си позволите 2-3 пъти седмично.

6.Не прекалявайте с хайвера, животинските вътрешности, мозъка, сланината, силните местни бульони и т.н.

7.Намалете захарта и захарните изделия. Те много бързо се превръщат в мазнини.

8.Заместете белия хляб с ръжен.

9.Специално внимание отделете на чесъна и лука, които имат научно доказан силен противосклерозен ефект

10.Добре е всяка седмица да имате по един разтоварващ ден, в който да се храните само с плодове, само със зеленчуци, или само с кисело мляко. Ако страдате от язва, гастрит, колит, или друго заболяване, поради което не можете да консумирате плодове и зеленчуци в големи количества, вместо тях поемете само соковете им.


миролм.хит.бг

Няма коментари: