сряда, 29 октомври 2008 г.

Честотата на бръснене е свързана с риска от инсулт

Кардиф, Уелс - Бръсненето по-рядко от веднъж дневно може да повиши риска от инсулт с около 70%. Това показват данните от 20 годишно изследване, включващо 2000 мъже на възраст между 45-59 години в южен Уелс.

При започване на изследването в края на 70-те, преобладаващата мода е на гладко избръснате мъже, така че се отчита само броя на нужните бръснения. Според изследователите, по-рядкото бръснене се дължи на понижени нива тестостерон. В изследването не са включени мъже с бради.

Честотата на пушачите сред 500-те рядко бръснещи се мъже е по-висока. Те по често страдат от ангини, извършват повече физическа работа, имат по-често сърдечни заболявания и рак на белите дробове, и се женят по-рядко. При отчитане на другите рискови фактори, особено тютюнопушенето, гореизброените фактори не играят роля.

Но при отчитане на всички фактори, учените откриват повишен риск от инсулт със 70% и 30% увеличение на смъртносттат от каквато и да е причина. По време на изследването, 45% от рядко бръснещите се завършват летално в сравнение с 31% при останалите.

Вероятно причината е хормонална, но трябва да се извършат допълнителни изследвания за да се подтвърди.

слкбг.ком

Няма коментари: