събота, 25 октомври 2008 г.

Безпокойство, паника, страх!

Измъчват ни душевно и физически!

Връзката между емоционалното и физическото състояние на човека е доказана чрез множество изследвания. Мислите и емоциите въздействат върху мозъка, а той оказва мощно влияние върху организма. Затова е необходимо да разглеждаме състоянието на душата като част от общото състояние на организма и да се опитваме да реагираме подходящо на проблемите, засягащи както физическото, така и психическото ни здраве.
Психическото здраве на съвременния човек е постоянно застрашено от стресови фактори, предизвикани от динамичната среда, липсата на сигурност и неспособността да се приеме и отреагира на настъпващите промени в обкръжаващия свят.

Отрицателният стрес (дистрес) може да бъде физиологичен - свързан с промени в телесните процеси при извършването на различни несвойствени за организма дейности, и психически- свързан с промени в психиката. Физиологичният и психическият дистрес са взаимно свързани и еднакво опасни. Те имат определена роля в развитието на всяко заболяване.

Дистресът на емоционално ниво се проявява чрез нервност, безпокойство, страх, безсъние, депресия, вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени като нарушаване на хранителния режим, намаляване на способността за запаметяване и концентрация.

Обикновено стресът и неврозата са проява на нарушено приспособяване към житейските ситуации и водят не само до неприятни емоционални състояния, но и до физически заболявания.

Стресът влияе негативно върху имунната система на човек и го прави много по уязвим спрямо различни болести. Проведено е изследване, при което доброволци са били разделени на две групи от по 200 човека. Едната група е била подложена на силен, а другата на доста по-слаб стрес.
След това в носа на всички доброволци е бил впръскан вирус.
Резултатът бил показателен – хората, подложени на силен стрес масово развили простудни заболявания.
Установено е и пагубното действие на стреса върху сърдечно-съдовата система. При стрес в кръвта се освобождават мастни киселини, които се трансформират в холестерол. Той се отлага в стените на кръвоносните съдове (артериите) и ги стеснява (артеросклероза).

Стресът е сериозна предпоставка за развитие на ракови заболявания.

Основен източник на дистрес е нарушения баланс между вътрешната и външнта среда на човека и по-скоро неспособността или трудното възприемане на външната среда поради несъответствие с вътрешния свят на индивида. Сериозна причина за дистрес е неудовлетворението от собствените постижения и реализация.

Въпреки научния напредък във фармакологията, лекарствените средства все още не могат да се справят цялостно с устойчивостта на организма срещу стреса. В повечето случаи антидепресантите и успокоителните предизвикват зависимост и пристрастяване, като в крайна сметка задълбочават проблема. Те не лекуват същността на проблема, а помагат само за временното облекчение на симптомите.

В такива случаи е добре да се обръщаме към природата и да се доверим на отдавна изпитаните и утвърдени билки, които са помагали с лечебните си свойства във време, когато медикаменти не са съществували, а проблемите на хората все така са били налице.

В някои билки като маточината и лавандулата могат да се открият множество биоактивни вещества, които имат пряко отношение към правилното функциониране на нервната система. Те притежават уникални качества да влияят укрепващо на нервната система и да я предпазват от отрицателните последствия от стреса.

Таблетирани тотални екстракти от билките маточина и лавандула, както и екстракт от покълнал зародиш от ечемик се продават в аптеките, като качествен продукт с добра концентрация на биоактивните субстанции е Bland. Ечемичният зародиш по естествен начин набавя необходимите при стрес витамини от групата В, както и минералите калий и магнезий. Bland се препоръчва от много специалисти, защото представлява комбинацията от три екстракта с природен произход, няма странични действия, не намалява работоспособността през деня и не води до пристрастяване.

Билковите екстракти са добро помощно средство за преодоляване на страхове, фобии, панически разстройства, страхови неврози, продължителни депресии. За хората, страдащи от подобни по-силни прояви на натрупано вътрешно напрежение, е важно да избягват алкохола и наркотиците, въпреки че точно те са най-склонни да злоупотребяват с тях.

Приемът на алкохол, наркотици, а също и на антидепресанти не води до изкореняване на проблема, а само притъпява временно външните му прояви.

При много тежка форма на нервно напрежение и тревожност се налага помощ от специалист.

Ефикасни и задължителни помощни средства са промяна в хранителния режим, прием на подходящи хранителни добавки и спорт с цел укрепване на организма и свеждане до минимум на негативните влияния, които има стресът върху него. Физически здравият човек се справя много по-лесно със стреса на емоционално ниво.

Помощта и разбирането от близки и приятели е жизнено необходимо. В случай на разстройства, причинени от стрес и напрежение много по-полезно се явява общуването с психически и емоционално стабилни хора, отколкото с хора, имащи същия проблем. Общуването със сродни души в случая засилва чувството за безпомощност и невъзможност за освобождаване от собствения капан на самовнушения и нереални страхове.


розали.ком

Няма коментари: