сряда, 1 октомври 2008 г.

Как да се предпазим от “лошия” холестерол

Атеросклерозата е основна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Често хората в по-млада възраст смятат, че им е твърде рано да мислят за това заболяване, а жените дори в напреднала възраст не знаят как да се борят с нея.
За съжаление данните показват, че болестта на кръвоносните съдове се подмладява с бързи темпове. Хората с тези проблеми страдат от стенокардия, която често завършва с инфаркт. Когато са поразени съдовете, носещи кръв в мозъка, се развиват мозъчни нарушения и инсулт. При жените това заболяване най-често се отразява на съдовете на долните крайници.

Сред рисковите фактори са повишеното артериално налягане, пушенето, затлъстяването и захарният диабет. Но най-опасно е повишаването на нивото на холестерол в кръвта.

Холестеролът е вещество, което е жизнено необходимо на човека - той влиза в състава на мембраните на всички клетки на организма. От холестерола се образуват много хормони, голяма част от него се съдържа и в нервната тъкан.
Холестеролът попада в организма на човека по два начина – в резултат на синтеза в клетките на черния дроб или чрез храната.

Организмът на човека изработва достатъчно количество холестерол и затова неговото постъпване с храната много често става излишно.
Мазните продукти от животински произход са неговият главен източник. Ако те преобладават във вашето меню, съответно ще увеличите съдържанието на холестерол в организма си и риска от атеросклероза.


здраве.бг

Няма коментари: