неделя, 12 октомври 2008 г.

Какво ви коства пушенето?

Кожата на пушачите
Тютюневият дим влияе на кожата най-малко по два начина. Издишваният във въздуха тютюнев дим има изсушаващо въздействие върху повърхността на кожата. Вследствие на това, че пушенето свива кръвоносните съдове, се намалява количеството на постъпващата към кожата кръв, което пък лишава кожата от определена част от кислорода и необходимите хранителни вещества. При пушене значително намаляват резервите на организма от витамин А, който осигурява защита на кожата.
Подлагането на въздействието на тютюневия дим оказва влияние на състоянието на кожата независимо от възрастта на човека и въздействието на слънчевите лъчи.
При пушачите се наблюдава по-ранно и по-силно изразено набръчкване на лицето, особено около очите и устата, в зависимост от количеството на изпушваните цигари и продължителността на подлагането на кожата на въздействието на тютюневия дим. При жените влиянието на пушенето върху развитието на бръчките е изразено в по-голяма степен, отколкото при мъжете.

На лицето на пушача се наблюдават един или няколко от следните признаци:
• подчертани гънки или бръчки на лицето;
• изострени черти на лицето с подчертани линии на черепните кости;
• атрофична, слабо пигментирана, сивкава кожа;
• оточна кожа с оранжев, пурпурен или червеникав оттенък.
Външното въздействие на дразнещите химически вещества на тютюневия дим може да предизвика изсушаване или раздразнителност на кожата, както и да доведе до повреждане на съединителната тъкан. Пушенето понижава нивото на колагена и на еластина, веществата, имащи първостепенно значение за запазването на еластичността и здравината на кожата. Това означава, също така, че кожата изтънява и се набръчква в по-голяма степен, както и че раните зарастват по-бавно.
Освен задълбочаването на проблема с лицевите бръчки при пушачите заради честото смучене на цигарата могат да се образуват хлътнали бузи. Това се забелязва особено отчетливо при тежащите под нормата пушачи, които може би вследствие именно на този ефект изглеждат измъчено. Продължителното пушене на цигари води също така и до промени в цвета на пръстите и на ноктите на ръката, с която пушачът обикновено държи цигарата.
При хората, които са се отказали от цигарите, набръчкването се наблюдава в по-слаба степен в сравнение с активните тютюнопушачи. След прекратяване на тютюнопушенето се задействат своеобразни ремонтни механизми на организма, влошаването на състоянието на кожата спира, придвижването на кръвта към кожата се подобрява, а нейната еластичност се увеличава. Цветът на кожата също се възстановява.

Косата на пушачите - пушенето ускорява оплешивяването
Процесите, които протичат в кожата под въздействието на пушенето, предизвиквайки нейното преждевременно състаряване, могат да провокират и оплешивяване. Както съобщават изследователи-дерматолози от Университетската болница в Цюрих, резултатите от техните експерименти във връзка с процесите на зарастването на раните са показали, че под влиянието както на краткосрочните, така и на дългосрочните ефекти на тютюнопушенето се получава спазъм на най-малките кръвоносни съдове, които снабдават с кръв скалпа. В косите на пушачите се открива съдържание на никотин и на котинин. Когато тези вещества се преработват в клетките на луковицата на косъма, и в ДНК на тези клетки протичат мутационни процеси. Освен това, както се вижда от резултатите на други изследвания, тютюнопушенето може да предизвика микровъзпаление. Отговарящите за развитието на протововъзпалителната реакция протеини забавят растежа на фоликулите на косъма. Същите протеини предизвикват също така и освобождаване на ферменти, предизвикващи образуването на отлагания около луковицата на косъма, които допълнително възпрепятстват растежа на косата. Пушенето води до понижаване на кoнцентрацията на женските полови хормони (eстрогените), като измества баланса в посока към мъжките полови хормони (андрогените), вследствие на което при мъжете опадването на косата се засилва. Общоприето е, че най-разпространеното като тип сред мъжете оплешивяването, което е обусловено от уплътняване на съединителната тъкан на скалпа, т.е. на меките тъкани на горната част на главата, се явява като следствие от въздействието на мъжките полови хормони. Изследователите изказват надежда, че разкритата от тях взаимна връзка между тютюнопушенето и оплешивяването ще може да бъде използвана за целите на ограмотяването на населението по въпросите около вредата от пушенето, доколкото загубата на косата е тежко психологическо преживяване както за мъжете, така и за жените. А и се коригира много по-трудно от другите предизвикани от тютюнопушенето кожни проблеми – такива като бръчките и побеляването на косата.

Пушенето и младежките пъпки
Водещото до появяване на гнойни пъпки възпаление на мастните жлези е твърде неприятно и най-често се проявява в младежка възраст. Според резултатите на проведено в Хамбург изследване с участието на 896 човека гнойни пъпки се наблюдават сред пушачите два пъти по-често, отколкото сред непушачите. Тютюневият дим провокира възпалението на мастните жлези.

Пушенето и псориазисът
При сравнение се установява, че рискът от развитие на псориазис (хронично поражение на кожата, което, макар и да не застрашава живота, може да приеме изключително неудобни и уродливи форми) е от два до три пъти по-висок за пушачите, отколкото за непушачите. При някои изследвания е открито, че рискът за развитие на псориазис се повишава при значителна продължителност на тютюнопушенето.
Най-вероятно като основни патологични процеси, посредством които тютюневият дим може да въздейства върху развитието на псориазиса, се явяват нарушенията в имунната система, нарушениятa в микроциркулацията в кожата, както и отслабването на антиоксидантната защита на организма – все признаци, които се наблюдават масово при пушачите.
Тютюнопушенето е в състояние да предизвика до една четвърт от всички случаи на заболяване от псориазис.

Пушенето и телесното тегло
Пушачите тежат средно с 2 до 3 килограма по-малко от непушачите.
Вероятна причина за това е съдържащият се в дима на цигарите никотин, който води до понижаване на телесното тегло поради оказваното от него потискащо апетита и ускоряващо обмяната на веществата въздействие. Прекратяването на тютюнопушенето често се съпровожда от покачване на телесното тегло, при което приблизително при 80% от пушачите се установява известно трайно покачване на теглото.
Тютюнопушенето оказва по-голямо влияние върху телесното тегло на жените, отколкото върху това на мъжете. Това се изразява в неголямо, но статистически установимо по-голямо покачване на телесното тегло след прекратяването на тютюнопушенето при жените, в сравнение с това при мъжете, което е довело до промяна на сравнителния индекс на телесното тегло. Успоредно обаче е установено и това, че при усредняване на резултатите от данните за увеличаването на телесното тегло на отказалите цигарите се оказва, че спирането на цигарите води до постигане на телесно тегло, аналогично на това на непушачите от съответния пол и за съответната възраст.

След спиране на цигарите човек често се връща към своето естествено телесно тегло

В Япония и САЩ са проведени дългосрочни изследвания на покачването на телесното тегло след прекратяване на тютюнопушенето. Изследователите са установили, че макар страстните пушачи (вече бивши) да понасят усреднено по-голямо покачване на телесното тегло и да тежат повече от хората, които никога не са пушили, в рамките само на няколко години след прекратяването на тютюнопушенето отново отслабват и достигат нивото на телесното тегло на непушачите. Сред пушачите пък, които са запалвали рядко или умерено и после са отказали цигарите, се отчита повишаване на телесното тегло до нивото на това при непушачите – и повече не нараства.
Обикновено по-загрижени за телесното си тегло са жените, и желанието да се намали масата на тялото би могла да се окаже причина за високото ниво на тютюнопушенето сред подрастващите и жените.
Митът за това, че тютюнопушенето помага да се контролира собственото тегло, беше окончателно разбит от резултатите на продължителното изследване на Университетския колеж в Лондон. Разлики в телесното тегло на непушачите и на пушачите юноши не са констатирани. Младите пушачи контролират телесното си тегло не по-добре от тези, които никога не са запалвали цигара.


екссмоукър.бг

Няма коментари: