сряда, 29 октомври 2008 г.

Великолепната седморка от продуктите, които лекуват

Водещи диетолози предлагат “еликсир на дълголетието” за тези, които се интересуват от здравословно и правилно хранене. Става въпрос за комбинация от 14 продукта, които могат да забавят стареенето, да помогнат за профилактиката на диабета и рака и, разбира се, да възстановят стройната фигура.
В списъка на тези чудесни продукти попадат: фасул, черна боровинка, броколи, овесени ядки, портокали, тиква, биологически чиста сьомга, соя, спанак, черен и зелен чай, домати, пуйка, орехи, йогурт.

ЧАЯТ ЗАПАЗВА БОДРОСТТА ЗА ШЕСТ ЧАСА И ПРЕДПАЗВА ОТ МНОГО БОЛЕСТИ
Чаша силен чай премахва умората. Ако кафето възбужда организма само за 1-2 часа, то чаят ободрява в продължение на шест часа. При това чаят съдържа полифеноли, които омекотяват действието на кофеина. Чаят е богат на така наречените катехини, които укрепват стените на кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане. Поради високото съдържание на флуор, силната запарка предотвратява развитието на кариес. А дъбилните вещества намаляват кървенето от венците. Чаят лекува простуда и спомага за прочистване на порите. А витамин В2 намалява сухостта на кожата и я прави по-еластична. Ако в процеса на производство на черен чай се губи част от аскорбиновата киселина, то при зеления чай тя се запазва..

Благодарение на съдържанието на витамин Р, чаят повишава броя кръвни телца и помага при лечение на анемията. Напитката оказва антимутагенно действие и потиска процеса на развитие на рака. Жените, употребяващи по-големи количества зелен чай – до 10 чашки на ден, по-рядко боледуват от рак на млечната жлеза от тези, които не признават тази напитка.

ЧЕРНАТА БОРОВИНКА СПАСЯВА ОТ ДИАБЕТ
Тези плодове са особено полезни за укрепване на капилярите. При недостиг на антоциани в организма лесно се образуват синини, развива се варикоза и се влошава зрението, а също и работата на мозъка. В съчетание с витамин Е антоцианите, които се съдържат в черната боровинка, спират развитието на късогледството. Черната боровинка помага за понижаване захарта в кръвта. Това свойство е нужно не само на диабетиците, а за всички нас, защото с годините съдържанието на глюкоза в кръвта се повишава при повечето хора. Танините пък препятстват прилепването на болестотворни бактерии към стените на пикочните пътища и не позволяват да се развие и прояви цистит. С този механизъм се обяснява благоприятното влияние на черната боровинка в профилактиката на кариеса. Учените препоръчват на ден да се консумира по половин чаша черни боровинки (пресни или замразени), или пък две чаша йогурт с боровинки.

ПОРТОКАЛЪТ Е ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ ВСЯКАКВА ПРОСТУДА
Благодарение на своите етерични масла портокалът отлично ободрява и тонизира. Слуховете за повишената алергенност на портокалите са доста преувеличени. И, за щастие, хранителната алергия се случва рядко. Но човек може да я избегне, като се придържа към принципа “клин клин избива”. Ако всеки ден в продължение на няколко месеца изяждате по парче портокал, проблемът ще се реши от само себе си. Желателно е обаче да бъдете наблюдаван от алерголог. При всяка простуда портокалът е лекарство. В самото начало на болестта, само като усетите засядане и запушване в гърлото, изпийте чаша прясноизцеден портокалов сок.

Ако всеки ден изяждате по 3-4 портокала, или изпивате 2 чаши прясноизцеден сок от него, ще получите дневната доза от витамин С /аскорбинова киселина/, защитаващи червата от рак. Това средство е добро за снижаване нивото на холестерол. При жените намалява целулитът.

БРОКОЛИТЕ СПИРАТ НАТРУПВАНЕТО НА ХОЛЕСТЕРОЛ И ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК
В броколите има повече витамини и микроелементи, отколкото в цветното и бялото зеле. Те имат лесноусвоими белтъчини и вещества, които препятстват натрупването на холестерол. В този красив зеленчук се съдържа веществото индол-3-карбинол. Той превръща хормона естроген от форма, провокираща рак, в защита на организма от тази болест. Учените все още не са успели да създадат химически аналог на това вещество. Антиракови свойства притежават и кверцетинът, който също е компонент от броколите. Той е не само мощен антиоксидант, но и природен антихистамин. Знаем, че антихистамините са ефективни при всякакви алергии. Постоянната употреба на броколи може да предотврати сезонната алергия или до голяма степен да омекоти нейните проявления. Те са незаменими за страдащите от различни възпаления, включително и артрит. Броколите пречат на холестерола да се окислява и предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки.

ОВЕСЕНИТЕ ЯДКИ И ОВЕСЕНАТА КАША ПРЕЧАТ ЗА НАПЪЛНЯВАНЕ И ПОДМЛАДЯВАТ ОРГАНИЗМА
Овесените ядки, съответно овесената каша са полезни за всички, които искат да отслабнат, или се страхуват да не напълнеят. Те карат организма да се чувства заситен за дълго време. Овесените ядки и овесената каша са отлична профилактика за много заболявания. Затова те трябва да станат дежурно ястие за жените над 35 и за мъжете над 40 години. Чиния овесена каша съдържа една четвърт от дневната норма от съединителна тъкан. Тя е нискокалорийна, при това една порция съдържа една трета от дневната норма на много важния антиоксидант селен. Ненапразно овесената каша се нарича “кашата на красотата”. Овесените зърна съдържат витамини А, РР, витамини от групата В, фолиева и никотинова киселина, калций и желязо. Английската закуска се състои от порция овесени ядки с обезмаслено мляко всяка сутрин. Кожата става нежна, чиста и с хубав, свеж цвят. Овесените ядки въздействат благоприятно на косите и ноктите ни - правят ги по-здрави и блестящи.

ПУЙКАТА Е ПТИЦАТА-СПАСЕНИЕ ЗА БОЛНИТЕ И ДЕБЕЛИТЕ
Ако искате да имате отлична фигура, тогава на вас са ви необходими белтъчини - те са строителният материал за мускулите. Пуйката е спасение за този, който мечтае за най-стройната фигура - немазното месо (кокошката е доста по-калорийна) позволява да нарасне мускулната маса, като талията ще се запази същата. Пуйката много добре се усвоява и не отстъпва по съдържание на белтъчини нито на млечните продукти, нито на говеждото месо. Голямата част от мазнините при тази птица са концентрирани в кожата и под нея, затова пък тя лесно може да бъде отстранена. Сърдечноболните и хипертониците трябва да наблягат на месото от тази птица. Пуйката може да се назове още и “птица на щастието”. Тя се нарежда до млякото, бананите и сиренето по това, че потиска тъгата, защото повишава изработката на серотонин - хормона на щастието.

ТИКВАТА Е МНОГО ПОЛЕЗНА ЗА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ
Тиквата има много ниска калорийност - 25 ккал на 100 г. Тя съдържа много съединителна тъкан и белтъчини, желязо, магнезий и много каротиноиди - всички те се усвояват добре от организма. Тиквата е верен приятел на болните от диабет и атеросклероза, както и на тези, които страдат от нарушена обмяна на веществата, камъни в бъбреците, болести на черния дроб, а също и хората с напълняване. Тя е прекалено полезна за стомашно-чревния тракт – помага да се прочиства организма. Доказано е нейното действие за изкарване на жлъчния сок, както и прогонването на глистите. При безсъние може да приемате по една трета чаша тиквена отвара с мед. За страдащите от акне тиквата помага да се сдобият с чиста и свежа кожа. Тиквените семки пък са склад на витамини и много други биологично активни вещества.


медикалбг.ком

Няма коментари: