вторник, 14 октомври 2008 г.

Пасивното пушене

Макар че човек пуши, за да „си вземе дозата” никотин, неизбежно следствие на тютюнопушенето се явява замърсяването на обкръжаващата пушача среда с тютюнев дим, който се разпространява в сферата на обитание на други хора. В резултат, огромното мнозинство хора са принудени в една или друга степен да вдишват този издишан от пушачите дим, наречен страничен тютюнев дим (СТД). Проведено навсякъде по света анкетиране на населението потвърждава повсеместно разпространеното принудително подлагане на хората на въздействието на този вторичен дим. В една от обработените анкети се стига до оценката, че 79% от европейците на възраст над 15 години са подложени на действието на вторичния дим. Според друга такава анкета на действието на вторичния дим са подложени 88% от всички непушачи в САЩ.

Вдишването на излизащия от друг човек тютюнев дим се нарича пасивно пушене, неволно или вторично пушене. Освен раздразнението на непушача заради факта, че собствената му коса и дрехите му започват да миришат на цигари, неволното пушене може да предизвика симптоми от рода на раздразнение на очите, главоболие, кашлица, дращене в гърлото, повдигане и повръщане. И макар, че това не винаги представлява пряка заплаха за живота, предизвиканият от постоянното въздействие на страничния тютюнев дим може да окаже влияние на нивото на работоспособност, а и да доведе до напрегнати взаимоотношения между пушачи и непушачи на работното място.

Страдащите от астма възрастни изпитват съществено понижение на функциите на белите дробове дори след едночасово въздействие на вторичен дим. Хората с алергия, респираторни или сърдечно-съдови проблеми при невъзможност да избегнат пасивното тютюнопушене могат да имат сериозни оплаквания. И въпреки, че тютюневата индустрия отрича значителното въздействие на пасивното тютюнопушене върху здравето на хората, многобройни научни изследвания убедително доказват, че страничният тютюнев дим е един от най-опасните за здравето фактори в човешката среда на обитание.

Пасивното тютюнопушене увеличава риска от:
- смърт;
- злокачествени новообразувания: рак на белия дроб; рак на млечната жлеза; рак на носовата кухина и на синусите; рак на шийката на матката; рак на гръкляна;
- сърдечно-съдови заболявания. Макар за много хора да изглежда по-логично влиянието на тютюневия дим да води на първо място до заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдовите заболявания се оказват не по-маловажна причина за влошаване на здравословното състояние и дори за смъртен изход както сред активните, така и за пасивните пушачи.
• влиянието на тютюневия дим от пушещите членове на семейството повишава риска от сърдечно-съдови заболявания
• тютюневият дим от околната среда е по-опасен за страдащите от диабет или хипертония, както и за носителите на други рискови фактори
• дори малка степен на подлагане на влиянието на тютюневия дим създава значителни рискове
• забраната на тютюнопушенето на обществено място намалява риска от сърдечно-съдова патология и спасява не един живот
• избягването на пасивното тютюнопушене не само понижава риска, но и подобрява здравословното състояние
• освобождаването на работното място от тютюнев дим е полезно и за сърцето, и за икономиката
- инсулт - пасивното тютюнопушене точно така, както и активното тютюнопушене, увеличава риска от инсулт;
- импотенция – съществува връзка между влиянието на страничния тютюнев дим и риска от еректилна дисфункция;
- болести на дихателната система: Пасивното тютюнопушене оказва съществено влияние върху дихателните органи на непушачите в зряла възраст, включително засилване на кашлицата, отделяне на секрети, усещане за дискомфорт в гръдната клетка и отслабване на функциите на белите дробове, развиване на астма и на свръхчувствителност на бронхите, комплицира хроничната обструктивна болест на белите дробове (ХОББД);
- развитие на сериозни инфекциозни заболявания - подлагането на въздействието на страничния тютюневия дим, на работно или на обществено място, значително увеличава риска от туберкулоза на белите дробове.

Пасивното тютюнопушене през детството провокира заболявания в зряла възраст!!!

Как да избегнем пасивното пушене?

В дома: Нека вашите гости знаят, че вашият дом е зона за непушачи, изисквайте те да пушат навън. Помолете ги да загасят цигарата преди да влезнат във вашата стая. Не позволявайте на никой да пуши в къщата или близо до децата ви. Махнете всички пепелници. Ако член на семейството настоява да пуши вътре, увеличете проветряването, където се пуши. Отваряйте прозорците или използвайте вентилаторите.

На работата: Ако вашата фирма няма политика да не се пуши, която ефективно да контролира пасивното пушене, то поставете вежливи надписи като „Благодаря, че не пушите” на вашата маса и на видни места във вашия офис.

На обществените места: помолете да бъдете настанени в райони за непушачи, колкото се може по-далеч от пушачите, когато се храните навън. Питайте предварително за политиката по отношение на пушенето и покажете на всички хотели, туристически агенции, кораби, агенции за наемане на коли и други вашите преференции. Винаги приемайте опциите без пушене, които се предлагат.


екссмоукър.бг

Няма коментари: