понеделник, 20 октомври 2008 г.

Самолетният шум уврежда сърцето

Шумът от самолети е не само дразнещ, но и нездравословен, съобщиха Ройтерс и АФП, позовавайки се на британско изследване. Силният шум от самолетите повишава незабавно кръвното налягане по време на сън, като ефектът остава траен.

Високото кръвно пък уврежда сърцето и може да предизвика инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност, дори деменция. Изследването, ръководено от Ларс Яръп от университета на Глазгоу, обхванало 5000 души, като на 140 от тях кръвното налягане е измервано на всеки 15 минути, докато спят.

Резултатите показват, че нощния шум от 10 децибела повишава риска от високо кръвно с 14 процента както при мъжете, така и при жените. Затова живеещите близо до летищата са с 50 процента по-застрашени от високо кръвно. Там шумът се повишава с 30 децибела само за няколко минути.

Шумът може да надхвърли 35 децибела не само от прелитащи самолети. Такъв ефект има и оживеното автомобилно движение, както и хъркането на партньора. Механизмът, с който шумът от самолетите вдига кръвното налягане, не е известен. Специалистите планират допълнителни изследвания, за да проверят теорията, че мозъкът реагира на шума като повишава нивата на хормона на стреса кортизол.

Учените са изследвали доброволци, живеещи край Хийтроу и още три големи летища ( на Атина, Милано и Стокхолм) в рамките на проект, финансиран от Европейската комисия. Те продължават работата си, за да установят ефекта от комбинацията на замърсяването и шума върху високото кръвно и здравето.


здравница.ком

Няма коментари: