понеделник, 13 октомври 2008 г.

Бирата намалява риска от инфаркт

Обед е. Навън е топло, а жегата в офиса - нетърпима. Желанието да обърнеш една запотена халба с бира е неустоимо. И въпреки това не смееш. Защото от бирата трупаш килограми, дигаш кръвно и си заминаваш от инфаркт. Да, ама не. Пивото е изключително полезно за здравето, когато се употребява с мярка. Затова една-две халби на ден са си направо задължителни, категорични са лекарите. От списание "Форбс " пък посочват няколко причини, заради които пивото е задължително.

Бирата намалява риска от инфаркт, удължава живота и помага на мозъка. Основната причина за това е в многообразното и благотворно влияние на златистата течност върху кръвоносните съдове. Сърдечно-съдовите заболявания са най-разпространените проблеми не само у нас, но и в целия свят. Инфарктът и инсултът пък са сред най-честите причини за смърт, особено при мъжете. Една-две халби на ден обаче могат да намалят риска от появата на проблемите. Тези заболявания се дължат на изменения в кръвоносните съдове на организма. Обикновено в артериите и разклоненията им започват да се отлагат различни вещества, които ги стесняват или запушват. Това пък причинява различни болести - от високо кръвно до инфаркт и инсулт. Лошият холестерол е едно от основните съставки на плаката, която се натрупва по стените на съдовете. Бирата обаче помага това да не се случва.

В същото време златистата течност увеличава синтеза на така наречения добър холестерол. По този начин тя намалява с 40-60 процента риска от инфаркт, изчислили учените. Те са направили дори още по-детайлни сметки. Според тях рискът от сърдечни проблеми е с 20% по-нисък при мъжете, които пият бира в 120 от 365 дни, отколкото при тези, които обръщат една халба на всеки 36 дни. Бирата определено намалява и риска от инсулт, категорични са специалистите. Това обаче не са единствените предимства на пивото.
Бирата ограничава риска от появата и на диабет тип 2. Тази болест се дължи на намалената чувствителност на инсулина към захарта. Този хормон трябва да разгражда глюкозата в тялото. Понякога обаче той става резистентен. Бирата увеличава чувствителността на инсулина и така намалява риска от появата на диабет. Освен това течността действа противовъзпалително на организма.

При жените пък ценната течност повишава концентрацията и способностите им за възприятие на света. Тя е особено полезна за ума на възрастните. Хората над 65 години, които пият поне по една бира всяка седмица, са по-малко застрашени от деменция.

Златистото питие помага дори в борбата с остеопорозата. Болестта е особено честа при жените над 45 години. С настъпването на менопаузата костите им изтъняват, често се чупят. Бирата обаче поддържа плътността им по-висока и така ги предпазва от проблемите.


медикалбг.ком

Няма коментари: