сряда, 29 октомври 2008 г.

“Тих убиец” дебне диабетиците и пълните

Xипертонията е един от причините на инсулта и инфаркта, но острото главоболие не е симптом за високо кръвно.

Всеки четвърти българин над 18 години страда от артериална хипертония, съобщи за “Монитор” д-р Веска Ценова от Транспортна болница. Много лекари наричат хипертонията “тихия убиец”, заради повишения риск, страдащите от болестта, да получат мозъчен инсулт или инфаркт. Противно на разпространеното мнение, че острото главоболие понякога е признак за високо кръвно, медицинските наблюдения показват, че всъщност хипертонията няма подобни симптоми, обясни д-р Ценова. За това и редовното измерване на кръвното налягане е препоръчително. За високо кръвно се счита постоянната му стойност над 140 на 90 при хора, които нямат диабет.

Лечението на хипертонията при пациентите със захарен диабет изисква понижение на артериалното налягане под 130/85 мм Hg.

Захарният диабет и артериалната хипертония вървят ръка за ръка в много от случаите. При диабетиците рискът от артериална хипертония е по-голям отколкото при останалите хора. 60% от жените и 48% от мъжете с диабет са и хипертоници, показват данните от мултицентровото проучване Multinational Study of vascular disease in Diabetics. За максимална точност артериалното налягане при хипертензивните диабетици трябва да се измерва в легнало, седнало и право положение.

Не бива да се подценява и ролята на наднорменото тегло, предупреждават специалистите. Затова смъкването на излишните килограми е една от първите лекарски препоръки, когато оплакванията на пациента са свързани с високото кръвно. Установено е, че съотношението талия-ханш не би трябвало да бъде повече от 4 към 5, или 0,80 см при жените и 0,95 при мъжете. Тоест, петорната обиколка на женската талия не трябва да надвишава обиколката на ханша, умножена по четири. В противен случай рисковете от споменатите заболявания се повишава.

Но драстичните диети в никакъв случай не са препоръчителни. По-добре хапнете плодове, зеленчуци и салати, вместо хляб и мазнини, но недейте да гладувате, казват лекарите. Ако сте с високо кръвно, редовната гимнастика или пет обиколки на блока, ще ви се отразят учудващо добре, казват още специалистите. Хората, които водят заседнал начин на живот, имат с 20 до 50% по-голяма вероятност да развият хипертония. Половинчасова разходка в парка всеки ден може значително да намали кръвното налягане още през първите две седмици. За да се чувства добре хипертоникът трябва, ако не да спре, то поне да намали алкохола, както и натрия в храната си. Българинът приема два пъти повече сол от допустимото, което е изключително вредно за страдащите от хипертония, предупреждава д-р Ценова.Тя обясни, че в бита ни съществуват много митове по отношение на това кое може да повиши кръвното. Един от тях е, че месото и виното повишават кръвното.

Умереното похапване на свинско, без да са прекалява, както и употребата на вино в прилични количества, сами по себе си няма да вдигнат кръвното на човек, който не страда от болестта.

Хипертонията не може да бъде излекувана, но може да бъде овладяна в допустими граници. Дори и при лечение с медикаменти, пациентът трябва да спазва определен хранителен режим и да не води заседнал живот, съветва д-р Ценова.


Болестта се предава по наследство

С повишено внимание се гледа на случаите, при които в семейството на пациента има хипертоници, тъй като заболяването се предава по наследство. Особено рисков фактор за детето е, ако и двамата родители имат високо кръвно, тогава вероятността то да унаследи родителската болест е много голяма.

Вече има случаи на 10-12 годишни деца хипертоници, а и възрастовата граница постоянно пада според медицински проучвания от 2002 г. Основният фактор, който влияе върху това е стресът във всекидневието, наднорменото тегло, както и нездравословният живот, който водят тийнейджърите. Ако хипертонията бъде установена в по-ранна възраст, навременното и лечение може да понижи рисковете от диабет, инфаркт и инсулт на по-късен етап.


слкбг.ком

Няма коментари: