петък, 10 октомври 2008 г.

Какви са рисковете от излишното тегло за Здравето?

Темата за излишните килограми става все по-актуална, но въпреки това броят на хората с килограми в излишък се увеличава.

Като основна причина, специалистите посочват бързата и динамична промяна в начина на живот и произтичащите от това психични промени, на които човешкото тяло не може да намери адекватен отговор.

Ето защо е добре да знаем какви са рисковете от излишното тегло и какво може да предприемем против натрупването на тлъстини и обезформяне на тялото ни.

Излишното тегло води след себе си и риск от редица здравословни проблеми.

Високо кръвно налягане.

90 % от хората с излишно тегло страдат от високото кръвно налягане – хипертония. Над 60% от тях придобиват този проблем далеч преди навършване на 40 години. Излишно тегло от 10 килограма увеличава до 6 пъти риска от инфаркт.

Сексуални проблеми.

Жените с излишък от 15 килограма страдат от намалена възпроизводителна функция, затруднения в хода на бременността и са с увеличен риск от усложнения на сърцето, бъбреците и т.н.

При мъжете свръх теглото се отразява на нормалната работа на простатата и бъбреците. Намалява рязко сексуалната им активност и възможности.

Диабет

Тази болест засяга предимно хората на средна възраст. Пълнотата е основен рисков коефициент. Панкреаса произвежда инсулин, но поради влошения метаболизъм, глюкозата не може да бъде добре усвоена от клетките и се натрупва в кръвта. Тогава съдържанието на захар се увеличава и това са първите признаци на диабет. Установено е, че болните от диабет живеят между 8 и 10 години по-малко в сравнение с техните здрави съвременници.

Разширени вени.

При дебелите хора тонуса на кръвоносните съдове е влошен. Излишните килограми в 90 % от случаите водят до разширени вени! Прекомерното налягане на сгъстената кръв, следствие от нарушеният метаболизъм, повишава до няколко пъти риска от тромбофлебит. От страдащите от тромбофлебит, над 60 % са хора с наднормено тегло.

Какво можете да направите за да се предпазите от проблемите със свръх теглото на вашето тяло.

Създайте ваша диета основно от пловове и зеленчуци! Те са незаменим източник на целулоза, витамини, минерали и антиоксиданти. Съдържат малко калории, създават чувството за ситост и се комбинират добре със всякакви ястия.

1.Яжте правилно! Когато човек се храни правилно, метаболизма е добър и калориите се изразходват равномерно през целия ден. Ако интервалът между храненията е голям, тялото започва да изразходва по-малко енергия и така се намалява метаболизма. Закусвайте всяка сутрин! Яжте помалко между 4 - 6 пъти на ден, но не по-малко от 3 пъти.

2.Избирайте свежи продукти! Съхранението на продуктите дълго време в хладилника води до рязко намаляване съдържанието на витамини и други полезни съставки! Избягвайте храни от типа – „Бързо хранене”! Обикновено те съдържат много калории, мазнини, сол и т.н.

3.Бъдете физически активни! Човешкото тяло не е пригодено за безкрайно седене зад бюрото. За да сте здрави – трябва да се движите! Движението зарежда с енергия, укрепва мускулите, включително и сърцето. Подобрява съня и настроението. Не е важно толкова дали участвате в спортни игри, дали сте във фитнес салона или на разходка в парка. Най-важното е да се движите!

4.Консумирайте пълнозърнест хляб! Белият хляб не е препоръчителен. Пълнозърнестия хляб е богат на целулоза и други полезни съставки. Това предпазва от спадовете на нивото на глюкоза в кръвтта и подобрява чувството за ситост.

5.Избирайте правилните мазнини! Мазнините не винаги са вредни. Разбира се при прекалаване с мазнините се стига до повишаване на теглото и се провокират редица сърдечно съдови заболявания. Препоръчително е да се използват растителни мазнини, примерно зехтин. Зехтина е добре да се използва предимно за овкусяване на салати и други зеленчукови ястия.

6.Избягвайте „течните” калории! Безалкохолните напитки съдържат твърде много захари. Всеки ден в стомаха заедно с напитките влизат и прекомерно количество калории, които изкуствено създават чувството за ситост, но пък допринасят за излишните килограми. Избягвайте употребата на газирани напитки и ги заменете със сокове, билков чай и млечни продукти.

здравница.ком

Няма коментари: