петък, 24 октомври 2008 г.

Кръвното зависи и от характера

Цветелина Соколова, Сега - Безпокойството и натрапливото чувство за вина са катализатор на хипертонията

Болестта на съвременния свят - стресът, се счита за виновник за какви ли не заболявания. Сред най-коварните от тях безспорно се нарежда хипертонията - прослувутото високо кръвно налягане. Пресилените емоции, чувството на силна физическа болка, кръвотеченията, недоспиването, излагането на студ активират нервната система и по този начин повишават артериалното налягане.
Не по-малко опасни от стреса са обаче някои на пръв поглед съвсем пренебрежими състояния на духа. Оказва се, че интровертните и притеснителните хора са по-застрашени от хипертония от импулсивните и откритите характери. Според докладите на учените, изнесени на симпозиум в БАН по лечението на хипетронията, катализатори на хипертонията са някои характеристики на психиката като стаеното вътрешно безпокойство, потискането на реакциите спрямо другите хора, натрапливото чувство за вина или страх. Те увеличават риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови болести.
Според статистиката всеки пети наш сънародник е хипертоник. Високото кръвно пък спомага за появата на исхемична болест на сърцето и стенокардия, които водят до инфаркт. През 2001 г. от болести на органите на кръвообръщението, които са основната причина за смърт у нас, са починали към 75 000 мъже и жени.
Учените приемат, че ако пациентът има кръвно над 120/80, състоянието му започва да става патологично (болестно). В Америка използват понятието "прехипертония", при което горната граница варира между 120 и 139, а долната - между 80 и 89. Установено е, че 82% от хората с такова кръвно със сигурност стават хипертоници в 5-годишен период. Кръвно над 140/90 се счита за първи стадий на хипертония. Ако апаратът показва 180/110, болестта е в тежка фаза.
Високото кръвно е наследствено заболяване, смята председателят на българската лига по хипертония акад. Чудомир Начев. Ако двамата родители са хипертоници, почти сигурно е, че болестта при техния наследник ще се появи по-рано, ще се развие по-бързо и може да причини увреждания на важни органи като сърце, мозък, бъбреци или пък на ендокринната система.
Готварската сол е коварна подправка, когато се говори за хипертония. Натрият, който се съдържа в солта, е причина за задържане на много течности в организма, което пък покачва кръвното налягане. Сол над 6 грама на денонощие е фактор за артериална хипертония, заяви акад. Начев.
Връзката между хипертонията и бъбречните увреждания е двустранна - болният бъбрек спомага за поява на хипертония, но високото кръвно също може да доведе до бъбречно заболяване. Акад. Чудомир Начев съобщи и за друга интересна зависимост: хипертоници с тежко бъбречно увреждане след трансплантация стават нормотоници (хора с нормално кръвно налягане); а нормотоници след трансплантация на бъбреци стават хипертоници, ако донорът е бил хипертоник.
Застрашени от хипертония са още няколко групи от хора - родените с ниско тегло, диабетиците, прекаляващите с алкохола, хората с наднормено тегло, както и тези, които имат големи мастни натрупвания в горната част на тялото. Талията на мъжете трябва да е не повече от 102 см, а на жените - под 88 см, съветват специалистите.
Терапията е доживотна, каза акад. Начев и обясни, че тя се състои от няколко етапа - понижаване на стойностите на кръвното, корекция на условията на живот, лечение на всеки рисков фактор, както и на прибавените заболявания - бъбречни, чернодробни, исхемична болест, мозъчен кръвоизлив, нарушения в оросяването на крайниците, сърдечна недостатъчност и др. Специалистите смятат, че все по-често се прилага комбиниране на 2-3 лекарствени препарата, за да се лекуват всички страни на заболяването. Начев изчислил, че средната месечна цена на медикаментите е към 12 лв., от които здравната каса плаща 5,40.


слкбг.ком

Няма коментари: