Богатите на какао храни помагат за понижаване на кръвното налягане, но чаят няма такова действие, съобщи ДПА, позовавайки се на германски учени.
Резултатите от изследването на лекари от университетската болница в Кьолн показват, че е добре храната да съдържа богати на феноли какаови продукти, като черен шоколад, вместо някои висококалорични десерти или млечни продукти.
Лекарите обикновено съветват хората с високо кръвно да консумират повече плодове и зеленчуци. Съдържащите се в тях полифеноли, или флавоноиди, регулират кръвното и намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания.
Д-р Дирк Тауберт и колегите му са направили анализ на 10 изследвания за ефекта на какаото и чая върху кръвното налягане.
В четири от петте изследвания с какао се понижило както систоличното, така и диастоличното налягане на участниците (съответно средно с 5 мм и 3 мм).
Ефектът е сравним с този от специалните медикаменти. Той намалява значително опасността от инсулт (с около 20 процента). Пиенето на чай със същата цел в останалите пет изследвания обаче не довело до желания резултат.
Чаят и какаото са много богати на полифеноли, но те са от различен вид. Какаото е богато на процианиди, а чаят на катехини (флаван-3-оли).
здравница.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар