неделя, 26 октомври 2008 г.

Свалете кръвното с ... какао

Богатите на какао храни помагат за понижаване на кръвното налягане, но чаят няма такова действие, съобщи ДПА, позовавайки се на германски учени.

Резултатите от изследването на лекари от университетската болница в Кьолн показват, че е добре храната да съдържа богати на феноли какаови продукти, като черен шоколад, вместо някои висококалорични десерти или млечни продукти.

Лекарите обикновено съветват хората с високо кръвно да консумират повече плодове и зеленчуци. Съдържащите се в тях полифеноли, или флавоноиди, регулират кръвното и намаляват опасността от сърдечносъдови заболявания.

Д-р Дирк Тауберт и колегите му са направили анализ на 10 изследвания за ефекта на какаото и чая върху кръвното налягане.

В четири от петте изследвания с какао се понижило както систоличното, така и диастоличното налягане на участниците (съответно средно с 5 мм и 3 мм).

Ефектът е сравним с този от специалните медикаменти. Той намалява значително опасността от инсулт (с около 20 процента). Пиенето на чай със същата цел в останалите пет изследвания обаче не довело до желания резултат.

Чаят и какаото са много богати на полифеноли, но те са от различен вид. Какаото е богато на процианиди, а чаят на катехини (флаван-3-оли).


здравница.ком

Няма коментари: