вторник, 28 октомври 2008 г.

Хипертонията води до инсулт или инфаркт

ВИСОКОТО КРЪВНО
Коварното заболяване трябва да се лекува постоянно и търпеливо
От хипертония страда 40 на сто от възрастното население, при 30-годишните боледува всеки пети. Ако се надявате, че всичко ще се оправи от само себе си, лъжете се. Трябва да се лекувате постоянно и търпеливо. И, разбира се, да спазвате определени правила.

ХИПЕРТОНИЯТА И ЛЕКАРСТВАТА
Някои хора, които са получавали алергия от антибиотици, се страхуват да вземат хипотензивни препарати (тези, които намаляват кръвното налягане). Но това са съвсем различни медикаменти, които много рядко предизвикват алергия. Трябва обаче да се започне с по-леки препарати. Само лекар може да ги назначи, самолечението тук е неуместно. Вероятността да се излекувате с билки е минимална, да не кажем никаква. Те няма да навредят, но няма и да помогнат.
Ако кръвното налягане скача и през нощта не можете да спите, е хубаво лекарствата да се приемат вечер, защото за болните от хипертония е характерно сутрешното вдигане на кръвното налягане. И още едно важно правило. Ако постоянно употребявате някакъв препарат, който ви влияе добре, не го сменяйте.
Ако кръвното налягане се задържа в нормалните показатели, значи комбинацията от лекарства е добре подбрана и не е удачно да я сменяте. Но ако с времето чувствителността към препарата отслабне, трябва да си изберете друг.

РОЛЯТА НА НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО
С наднорменото тегло трябва да се борите непрекъснато и дори безпощадно, та даже това да ви струва много усилия. Достатъчно е да кажем, че свалянето само на пет килограма от теглото намалява кръвното налягане с 10 мм. Дори без лекарства. На практика всички наши заболявания зависят от нарушената обмяна на веществата, а наднорменото тегло само засилва тяхното протичане. Трябва да се постараете да изключите от менюто си солта.

Съвет на специалиста
д-р Васил Павлов, кардиолог
Ако ви се вие свят, но кръвното ви налягане е нормално, трябва да ви се направи магнитно-резонансна терапия на шийната част от гръбначния стълб. Защото често такива вестибуларни нарушения се появяват от изменения в гръбначния стълб, където преминава гръбначната артерия. Тя може да се деформира, което да доведе до недостатъчно кръвоснабдяване на ствола на главния мозък. Това е сериозен проблем, който изисква лечение. Ако ви отслабват краката и ги чувствате неуверени - това също е признак на сериозно заболяване на мозъчните съдове.


блитц.бг

Няма коментари: