неделя, 26 октомври 2008 г.

Мръсният въздух прави тромби във вените

Вдишването на въздух, замърсен с микроскопични частици сажди, увеличава риска от венозна тромбоза. До този извод са стигнали американски учени въз основа на резултатите от изследване, обхванало 2 000 жители на италианската област Ломбардия, съобщава Лента Ру.

Дълбоката венозна тромбоза представлява образуване на тромби в дълбоките вени на подбедрицата и бедрата. Откъсването на тромб и неговата миграция в кръвообращението може да доведе до опасни за живота усложнения – тромбоемболия на белодробната артерия.

Ръководителят на изследването Андреа Бакарели и нейните колеги се съпоставили данните за

заболеваемостта от дълбока венозна тромбоза с резултатите от анализа на въздуха за съдържание на частици с диаметър под десет микрометра.

Пределно допустимото ниво на тези частици, определено от Европейската комисия, е 50 микрограма на кубичен метър.

Установено е, че при увеличаване на концентрацията на микроскопични частици с десет микрограма на кубичен метър /в продължение на една година/ рискът от развитие на дълбока венозна тромбоза нараства със 70 %.

Изследването на кръвните проби показва още, че при хората, които живеят в среда със замърсен въздух, времето за образуване на тромб намалява.

По-рано беше установено, че микроскопичните частици от автомобилните газове увеличават риска от инфаркт и могат да доведат до проблеми с ученето при децата. Връзката между замърсяването на въздуха и дълбоката венозна тромбоза обаче е установена за първи път, съобщават учените.

здравница.ком

Няма коментари: