четвъртък, 9 октомври 2008 г.

За високото кръвно налягане

Скъпи приятели, високото кръвно налягане е често срещана болест. Влиянието му върху здравето не е много голямо, но ако не бъдат предприети ефикасни мерки, то причинява сърдечен инфаркт, бъбречна криза, апоплексия, изгубване на зрението, и други тежки болести. Затова високото кръвно налягане сериозно застрашава здравето на човека. Уважаеми слушатели, в днешната рубрика „Наука, традиция, здраве", нека да обърнем внимание на тази болест.

Съответни данни показват, че в този момент в света около 600 милиона души боледуват от високо кръвно налягане. Данните на Министерството на здравеопазването сочат, че в Китай 160 милиона китайци страдат от високо кръвно налягане. Броят им се увеличава с 6 милиона годишно.

40-годишната госпожа Лю Джинюн е счетоводителка на една компания в Пекин. По-рано нейното кръвно налягане е било нормално. Но от края на миналата година, тя започва да не вижда добре и отива на лекар. Тя каза: „В началото на заболяването, аз ходих при очен лекар. Очният лекар откри, че кръвното ми налягане е доста високо, и ми предложи да се обърна към сърдечното отделение. Взех лекарства за намаляване на кръвното налягане, и вече съм по-добре."

Болните от високо кръвно налягане се увеличават непрекъснато. Китайското правителство и общество придават голямо значение на този въпрос. Неотдавна Министерството на здравеопазването на Китай взе решение, според което през тази година ще се разпространяват информация за високото кръвно налягане. Това са първите мерки на китайското правителство за предотвратяване на повече заболявания от високо кръвно налягане. На тази основа, в бъдеще всяка година ще се провеждат подобни мероприятия, се казва в решението на Министерството на здравеопазването на Китай.

Председателят на Отдел „Профилактика на болести" господин Чи Сяочю каза:

„През 2005 година първите ни мерки са срещу високото кръвното налягане, защото тази болест е често срещана и много хора са засегнати. Тази болест причинява и много други болести като сърдечни и мозъчни. Опитът на китайските експерти и на експертите на различни страни показва, че тази болест може да бъде предотвратена."

Болните от високо кръвно налягане не трябва да се безпокоят, тъй като тази болест може да бъде предотвратена и излекувана. Както каза представителят от Министерството на здравеопазването, че колкото по-рано се предприемат мерки, толкова лесно се лекува. С помощта на лекарства, кръвното налягане на болните може да бъде нормализирано, и те могат да ходят на работа като другите.

Високото кръвно налягане се лекува основно по два начина: първо, вземане на лекарства. Експертът по сърдечни болести от Пекинския университет господин Ху Даи каза, че болните от високото кръвно налягане трябва да вземат лекарство само по лекарско предписания, защото много от лекарствата за високо кръвно налягане могат да действат негативно. Новите и скъпите лекарства може би не са най-добрите, счита професорът.

Вторият начин за предотвратяване на високото кръвно налягане е промяна на начина на живот. Практиката показва, че пушенето може да води до високо кръвно налягане. Спортът е един от най-добрите начини за поддържане на здравето. Някои болни от високо кръвно налягане погрешно считат, че спортът води до повишаване на кръвното налягане, затова не смеят да спортуват. Но всъщност само някои от спортовете, например вдигане на тежести, причиняват повишение на кръвното налягане. Лекарите предлагат болните от високо кръвно налягане да започнат с дисциплините „бързо ходене", „бавно бягане", плуване, колоездене, скачане на въжи и така нататък.


булгариан.кри.цн

Няма коментари: