сряда, 1 октомври 2008 г.

Каква е вероятността при двама родители с високо кръвно налягане детето им да страда от ниско кръвно налягане? Данаил Петков, гр. Варна


Първичната хипертония/най-голямата група/, спада към т.нар многофакторно обусловени заболявания - т.е. унаследват се поредица от гени, което само по себе си не означава, че състоянието ще се развие непременно. Тази поредица от гени дава предразположеност на индивида, който ги притежава, при определени условия на средата и начин на живот, да развие хипертония по-често от колкото индивид, който не ги притежава.

Виждате, че за да се развие заболяването е необходимо повече от едно условие - ген, среда, начин на живот и т.н.
Във вашият случай, логиката е детето да унаследи предразположеност към високо кръвно, но това не означава, че това непременно ще се прояви - унаследява се процент вероятност, а не самото заболяване като такова.

Не се изключва, например в бъдеще, при определен стил на живот, детето да развие хипертония - макар в момента да е с ниско кръвно.
Все пак има много условности, тъй-като регулирането на кр.налягане зависи от множество фактори. Препоръчвам ви, съобразено с възрастта на детето и изразеността на проблема, да направите по-пълни консултации в тази посока, тъй-като има множество други състояния, които могат да доведат до ниско кръвно налягане.
Това са т.нар вторично обусловени хипотонии/предимно с ендокринологична генеза/, които могат да превалират над генетичната обремененост към хипертония и да се проявят първи. Това е сдве думи, макар темата да е дълга и да не се изчерпва с това.


бггп.нет

Няма коментари: