петък, 24 октомври 2008 г.

37 на сто пред риск от инфаркт и инсулт

Над 10 000 българи са се изследвали за риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт в рамките на Националната кампания за диагностика на атеротромбозни заболявания, започнала през април и завършила на 7 декември. Това съобщиха председателите на Дружеството на кардиолозите в България и Българското дружество по неврология доц. Юлия Джоргова и проф. Параскева Стаменова.

37% от изследваните са с повишен риск от инфаркт и инсулт, като при всеки от тестваните с доплеров апарат "Глезен-ръка" е имало минимум по два рискови фактора, уточниха специалистите. Този факт ни кара да мислим, че скоро процентът на попадащите в групата на застрашените от инфаркт и инсулт, може да се увеличи, прогнозира проф. Стаменова. Тя допълни, че 39% от изследваните са били мъже, останалите - жени.

Само 18% от хората, подложили се на теста, са били пушачи, а диабетици -15%. С високо кръвно налягане са били 68% - при хората с хипертония рискът от мозъчен инсулт е с 3-4 пъти по-висок, отколкото при тези с нормално кръвно. След изследването всеки рисков пациент е насочен към специалист и е получил информация как да овладее рисковите фактори, поясни д-р Мая Цветанова, председател на софийското Дружество на личните лекари.


слкбг.ком

Няма коментари: