четвъртък, 18 септември 2008 г.

Разкриване мистерията на прееклампсията

Action Research финансира изследване на Оксфорд на потенциално опасното усложнение по време на бременността.Учените се надяват да хвърлят нова светлина върху това унищожително състояние, което може да отнеме живота на майки и бебета.

Прееклампсията е често срещано усложнение по време на бременността, за което в момента няма ефективно лечение. Въпреки липсата на сипмтоми в ранната бременност, класически предупредителни знаци са повишеното кръвно налягане и наличието на белтък в урината. Една на всеки 10 бременни е засегната в някаква степен и при една на всеки 50 това може да доведе до сериозни усложнения и в екстремни случаи до фатален край.

Сега изследователите в оксфордската болница “Джон Радклиф” се опитват да проследят вероятните причини за болестта, благодарение на финансиране от водеща благотворителна организация.Action Research, която празнува своята 50-та годишнина и чиито медицински пробиви включват въвеждането на ултразвуковите изследвания в медицинския свят, осигури близо 140 000 лири за това тригодишно изследване. То ще се съсредоточи върху това дали жените с прееклампсия страдат от прекомерно отделяне на части от плацентата и дали антиоксиданти като витамините могат да помогнат.

Балерината от кралския балет Дарси Бъсел е страдала от прееклампсия през първата си бременност миналата година, което довело до преждевременно раждане на дъщеря й Фиби-Оливия чрез спешно цезарово сечение 7 седмици преди термина.
Признатата балерина приветства новото проучване:
“Ако лекарите не бяха идентифицирали състоянието ми и не бяха действали толкова бързо не ми се мисли какво би могло да се случи. За щастие моята история е с щастлив край. Но не може да подценяваме колко сериозна може да бъде прееклампсията. Сега съм по-спокойна, знаейки, че Action Research се е заела сериозно с разнищването на мистериите около нея. ”

Водещият новото изследване професор Кристофър Редман споделя:
“Точната причина за това състояние е неизвестна и всяка година 500-600 бебета и поне 5 майки умират в резултат на прееклампсията. В някои тежки случаи лекарите често нямат избор освен на предизвикат спешно раждането, което от своя страна води до увеличение на усложненията от преждевременното раждане”.


бг-мамма.ком

Няма коментари: