четвъртък, 18 септември 2008 г.

Успокойте кръвното налягане

Като поддържате кръвното си налягане в нормални граници, до голяма степен намалявате опасността от инсулт или инфаркт. Има и безлекарствени методи за понижаване на стойностите му:

Омега-3
"Мастните киселини омега-3 понижават нивото на мазнините в кръвта и правят кръвоносните съдове по-еластични, така че сърцето не се уморява прекомерно", обяснява д-р Джинджър Неш, специалист по природолечение. Той препоръчва ежедневно да се консумират ядки или ленено семе. Или три пъти седмично да ядете риба, богата на омега-3. Ако не консумирате редовно тези храни, може да си набавите нужното количество чрез хранителни добавки: 1200 до 1500 мг рибено масло дневно. (Бел.ред. Най-богато на омега-3 е маслото от сьомга, което се съдържа във финландския продукт Епамар стронг.)

Хиропрактика
Еднократно наместване на прешлена атлас (първия шиен прешлен) от лекар хиропрактик понижава кръвното налягане. Резултатът се равнява на едновременно вземане на два медикамента за понижаване на кръвното, установи скорошно изследване на 50 души в Чикаго. Ефектът от процедурата продължавал и два месеца по-късно, установили изследователите, въпреки че не са изяснили как точно наместването на прешлена понижава кръвното.

Хранителни добавки
60 мг дневно коензим Q10 - вещество, което често е дефицитно при хората с високо кръвно - понижава кръвното, като помага на сърцето да работи по-ефикасно. Робърт Ковалски, автор на книгата "Лечение на високо кръвно", препоръчва и екстракт от домати, който доставя ликопен и други антиоксиданти, понижаващи кръвното; Пикногенол (200 мг дневно), който поддържа здравето на артериите; екстракт от гроздови семки, който пречи на холестерола да се натрупва по стените на артериите; и аминокиселината L-аргинин, която подобрява движението на кръвта. (Бел. ред. Пикногенол® стронг съдържа 40 мг в една таблетка. Най-високо качество коензим Q10, произведен в Япония, ще намерите в продукта Убиголд Q10. Екстракт от домати - ликопен е включен в продукта Ликофорс. А най-новия хит за понижаване на кръвното налягане е Антипрес.)

Магнезий, калций и калий
Тези електролити помагат за храненето на сърдечния мускул и регулират кръвното налягане. Ковалски препоръчва 700 мг магнезий, 1200 мг калций и 4700 калий дневно - приемани чрез храната или под формата на добавки. И тъй като натрият (друг електролит) повишава кръвното, ако е в по-голямо количество, избягвайте твърде солените храни. (Бел.ред. Магнезий и други ценни съставки за сърцето ще намерите в продукта Кардиосан.)

Упражнения за дишане
Няколко пъти дневно по 2-3 минути дълбоко дишане помага за понижаване на кръвното.


лечител.бг

Няма коментари: