сряда, 17 септември 2008 г.

Какво ще покаже УЗИ на сърцето?

Във ваш интерес е да преминете през такова изследване. Работата е в това, че ехокардиография (УЗИ) на сърцето като диагностичен метод е доста по- информативна, отколкото електрокардиограмата, с която сме свикнали.

Методът се основава на свойствата на ултразувковите вълни, които се отразяват от структури с различна плътност и изменят своята скорост и честота. Отразените сигнали веднага се обработват от компютър и се извеждат на екрана на монитора във вид на изображение на работещото сърце в режим реално време. При това лекарят може да направи не само качествен анализ на отделните структури на сърцето (стените, клапаните, подклапанните структури), но и да измери много параметри. Например, дебелината на стените, размерите на предсърдията, на вентрикулите, големите съдове (аортата, пулмонарната артерия), клапаните.

Лекарят също може да види и патологичните изменения на сърдечните клапани, дефектите на меджукамерния септум, признаци на сърдечна недостатъчност дори и в най-началния й, предклиничен стадий, инфаркт и изменения на миокрада, перикардит и тромби, аневризъм на аортата. Освен ъова, въоръжен с този метод, лекарят може да измери посоката и скоростта на кръвотока във вътрешността на сърцето, да изчисли ред параметри и индекси, благодарение на които да постави много точна диагноза, да определи стадия на заболяването и като резултат по-оптимално да подбере лечението (консервативно или хирургично), а също и да контролира неговата ефективност.


лекар.бг

Няма коментари: