понеделник, 22 септември 2008 г.

Хипотония - ниско кръвно налягане

Жените най-много си патят от ниско кръвно. Статистиката сочи, че към лекар се обръщат 1 от 5 жени.
Ниското кръвно налягане само по себе си не представлява проблем и когато съществува нормално, а не в резултат на заболяване или приемане на лекарства, е свързано с по-голяма (над средната) продължителност на живота.
Лечение се налага само когато кръвното налягане е твърде ниско, за да осигури достатъчно кислород и хранителни вещества за тъканите (особено мозъка, сърцето и бъбреците).

* Симптоми
Лицето е бледо, нямате сили, ръцете и краката са ледени, единствено, което желаете е да си полегнете да поспите.

* Кога кръвното ни е ниско?
Измерването на кръвното налягане се осъществява с маншета, завита около ръката, най-често лявата.
Най-точното измерване става с живачен апарат.
Отчитат се горна (систолна) и долна (диастолна) граница. Понижаването на кръвното налягане под 100 мм живачен стълб систолна граница, отчетено при измерване на ръката, се нарича хипотония.
За понижено налягане при мъжете се счита 100/60, а при жените - 95/60.

* Причини водещи до хипотония
o Хиповолемия - наблюдава се при намаляване на течностите в организма, предизвикано от недостатъчен прием, от загубата им или от двете.
По-често се среща лятно време при горещини, както и при повишена телесна температура и диария.
o Кръвозагуба - например при по-обилен менструален цикъл.
o Прием на медикаменти - за отводняване (диуретици), за понижаване на кръвното налягане (антихипертензивни средства) и успокоителни (седативни препарати, като реланиум, диазепам и др.).
o Ортостатична дисрегулация при изразени разширени вени на краката (варикоза).
o Ортостатична дисрегулация при засягане на вегетативната нервна система, която регулира съдовия тонус - характерно усложнение на захарната болест и при алкохолици. При рязко спадане на кръвното налягане след ставане от седнало или легнало положение се говори за ортостатична дисрегулация. Понякога този спад е толкова рязък, че може да доведе до колапс.

* Хипотонията може да бъде есенциална (тя е най-честата форма) и вторична.
Есенциалната хипотония е с неуточнена причина, като резултат от вродени конституционални особености. Понася се добре. Среща се почти изключително при представителки на нежния пол и най-често не изисква лечение.
Вторичната е породена от някакво заболяване и обикновено лечението му води и до нейното излекуване. Когато е особено изразена, тя трябва да бъде лекувана и самостоятелно.

* Ако не обръщаме внимание на ниското кръвно
Кръвоносните съдове, работещи с години при ниско налягане, настъпват структурни промени и хипотоникът в един момент се превръща в хипертоник.
Даже и минимално повишение на кръвното налягане му се отразява като хипертонична криза. Назначените стабилизиращи налягането препарати при най-малка неточност на дозировката може да предизвикат рязко падане на артериалното налягане (колапс).

* Лечение
В много клиники и институти по света се води успешна работа в тази насока.
Лечението на хипотонията има два елемента: симптоматично коригиране на кръвното налягане с медикаменти и лечение на първопричината (чрез кръвопреливане, вливане на течности и солеви разтвори венозно, промяна на стереотипа на хранене и прием на течности, лечение на фебрилно състояние, диария и т.н. )
Да регулираме кръвното си налягане, трябва да се научим и сами. Ако домашният ви апарат за измерване на кръвното налягане показва ниски стойности, веднага се "вземете в ръце". Най-напред посетете ендокринолог.
Възможно е основният източник на вашата беда да е хормонален дисбаланс, след отстраняването на който отново ще се почувствате човек.
Освен традиционните чай и кафе всичко солено също повишава кръвното налягане: солена риба, кисели краставички, кисело зеле.
Забравете за разширяващият кръвоносните съдове твърд алкохол!


розали.ком

Няма коментари: