четвъртък, 18 септември 2008 г.

Покачване на теглото по време на бременност

В началото на нормално протичащата бременност зародишът е с големината на главата на топлийка, а до раждането плодът достига до около 50 см ръст и тегло от приблизително 3,5 кг.

През това време и Вашето тяло се променя, настройва се към развитието на Вашето дете и го подпомага.

Покачването на теглото по време на бременност е индивидуално за всяка жена и разбира се, зависи и от теглото й преди бременността. Най-общо средното покачване на теглото през бременността е 12,5 кг, като обикновено се движи в рамките на 10 до 20 кг. 70% от тези килограми се натрупват през последните 20 седмици от бременността. До края на първия триместър бременната жена увеличава теглото си средно с 1–2 кг., а при силно изявени симптоми на сутрешно неразположение и по-малко. Силната чувствителност към миризми, необичайният вкус в устата или повишеното желание за определени ястия могат да повлияят върху апетита на бременната, а оттам и върху повишаването на теглото й.

През втория триместър на бременността апетитът най-често се възвръща (особено при жени, които изобщо не са се оплаквали от сутрешно неразположение или то вече е преминало). Това е предпоставка за по-голямо покачване на теглото, средно с 4 до 6 кг. за периода

И през последния триместър ще продължите да покачвате теглото си – средно с около 5 кг.
Екстремното покачване на теглото може да доведе до повишено кръвно налягане, болки в гърба, болки в краката, умора, разширени вени и повишено тегло на плода. От друга страна, прекалено малкото натрупани килограми могат да станат причина за преждевременно раждане или за ниско тегло на новороденото.

Умереното повишаване на теглото по време на бременността ще помогне на организма Ви да се справи с натоварването и ще подсигури оптималното снабдяване на плода с необходимите хранителни вещества. Ако се храните здравословно и балансирано и редовно практикувате подходящ спорт, ще установите, че за няколко месеца след раждането ще загубите всички килограми, натрупани по време на бременността. Загубата на тегло се повишава и при кърмене.


бг-мамма.ком

Няма коментари: