понеделник, 1 септември 2008 г.

Стресът увеличава теглото

Той може не само да разклати психическото здраве, но и да стане причина за натрупване на излишни килограми.

Хроничният, често повтарящ се стрес, води до увеличаване на теглото у мъжете и жените на средна възраст.

По мнение на диетолога Памела Пийк, професор към Медицинския университета в Балтимор, щата Мериленд, и автор на книгата, станала бестселър, “Как да се преборите с наднорменото тегло, когато сте над 40-те”, хормоните на стреса сигнализират на мастните клетки да се запасят с мазнини. Проблемът е в това, че главният мозък не прави разлика между стреса, необходим за оцеляването и хроничния стрес, съпътстващ ежедневието.
За блокирането на стресхормоните помага бета-ендорфинът, който се отделя по време на физическо натоварване.

Друг начин за предотвратяване на надебеляването в следствие на стрес е умението да се превръща всяка стресова ситуация в положителна емоция.
Медикаментозните методи за борба с напрежението предизвикват постоянни дискусии сред лекарите.

За никой вече не е тайна, че у пациентите с наднормено тегло нивото на хормоните на стреса е значително повишено, затова предписването на препарати, понижаващи тонуса на симпатичната нервна система, могат да помогнат както в борбата със затлъстяването, така и за артериалната хипертония, която е често съпътства пациентите с наднормено тегло.

Според последните изследвания, имидазолиновият рецепторен агонист – моксонидин, се справя ефективно както с високото кръвно налягане, така и с наднорменото тегло. Много учени смятат, лечението с моксонидин може да предотврати и развитието на диабет – още един лош спътник на тези, които са прехвърлили допустимите килограми.


здраве.бг

Няма коментари: