сряда, 3 септември 2008 г.

Три цигари на ден удвояват риска от сърдечен удар

Жените, които пушат дори само по три цигари на ден, са изложени на два пъти по-голям риск от сърдечен удар или преждевременна смърт в сравнение с тези, които не са пушачки.

Датски учени открили, че жените, които пушат, са по-податливи на вредните ефекти на тютюна от мъжете. В изследването, извършено в Центъра за сърдечносъдови заболявания в Копенхаген, взели участие над 12 000 души на възраст над 20 години. Те били наблюдавани в продължение на почти 22 години. През този период 872 мъже и 476 жени получили сърдечен пристъп, а 2 883 мъже и 2 305 жени починали по други причини. Учените наблюдавали проявлението на няколко фактора, обуславящи риска от сърдечносъдови заболявания, включително равнището на холестерола, начина на живот, болестите в семейството, теглото и евентуално заболяване от диабет. Те стигнали до извода, че съществува много силна връзка между количеството изпушени цигари и риска от сърдечен удар.

За целите на изследването една цигара била приета за еквивалент на един грам тютюн. Учените стигнали до извода, че мъжете, които всеки ден поглъщат от 6 до 9 грама тютюн, равни на 6-9 цигари или 1-2 пури, удвояват риска от сърдечен удар. Ако издишват дима, увеличението е с 13 процента.

Но при жените достатъчни, за да удвоят риска, били от 3 до 6 цигари на ден. Според авторите на изследването, това може би се дължи на по начало по-голямата податливост на жените към сърдечни заболявания.


дар=център.ком

Няма коментари: