сряда, 17 септември 2008 г.

Рефлексогенен масаж

Още древните египтяни, китайци и японци са знаели, че съществуват зони и точки по кожата, свързани по определен начин с всеки орган и част на човешкото тяло. Днес ние знаем, че тази връзка се осъществява чрез нервната система. Когато тези зони и точки се масажират се стимулира и подобрява функцията на съответния орган. Зонотерапията разделя човешкото тяло на 10 зони, така че във всяка или в няколко от тях се намират определени органи на тялото. Според тази теория съществуват 10 енергийни канала, които вървят вертикално от вътрешните органи към повърхността на тялото, в областта на стъпалата и дланите. Всеки орган, жлеза или част от човешкия организъм, разположени в една зона, имат рефлексогенни зони в областта на ходилото или дланта. Болезнеността в дадена област означава, че има напрежение или запушване в някоя част на тялото в съответната зона, което пречи на енергийния поток и води до увреждане на определени структури.

Рефлексогенния масаж нормализира енергийния поток и обмяната на веществата, активизира кръвообръщението, а съответно и снабдяването на тъканите и органите с кислород и хранителни субстанции, увеличава еластичността на кожата и действа общо укрепващо.

Показания за провеждане на рефлексогенен масаж.
- Неврологични състояния и заболявания: радикулит, дископатия, световъртеж, безсъние, лесна уморяемост, склонност към депресивни състояния, нервнопсихически стрес, главоболие, заекване, лицева невралгия и други.
- Заболявания на дихателните пътища и белия дроб: вирусни и бактериални инфекции на ларинкса, трахеята и бронхите, хроничен бронхит, бронхиална астма.
- Кожни заболявания: екзема, акне.
- Опорно-двигателни заболявания: мускулна атрофия и други мускулни проблеми, артрозни заболявания.
- Храносмилателни заболявания: колит и запек, гастрит, безапетитие.
- Пикочно-полова система: нередовна и болезнена менструация, смъкната матка, нарушения в бъбречната функция, възпаление на пикочния мехур, импотентност
- Заболявания на сърцето и кръвоносните съдове: лабилно (високо или ниско) кръвно налягане, хемороиди и разширени вени.
- Ендокринни заболявания: диабет, нарушена функция на щитовидната жлеза.
- Жлъчно-чернодробни заболявания: нарушена функция на черния дроб и стеатоза, хронично възпаление на жлъчния мехур, дискинезия на жлъчните пътища.
- Проблеми с очите и ушите


лекар.бг

Няма коментари: