четвъртък, 18 септември 2008 г.

Храна за здраво сърце

Дъщеря ми е на 20 години, а вече има високо кръвно налягане. Каква диета бихте й препоръчали да спазва?

Първото, което трябва да направи вашата дъщеря, е да се изследва, за да види дали има достатъчно количество калий в организма й. Защото една от причините за повишаване на кръвното налягане е липсата на калий. Диетолозите препоръчват при такъв проблем да се ядат повече картофи, банани и сушени плодове. Не защото те са най-добрите източници на калий, а защото са най-традиционните. Някои видове фасул съдържат три пъти повече калий от картофите. Фасул обаче ние консумираме рядко, а картофи слагаме редовно на масата. Изварата също е богата на калий, както и всички зеленчуци и голяма част от плодовете. Някои морски водорасли съдържат толкова калий, че дори е трудно да се повярва – от десет до сто пъти повече, отколкото останалите растения.

КАК ДА СНАБДИМ ОРГАНИЗМА С МАГНЕЗИЙ?
Като консумираме повече:

• елда и ечемик;
• бобови храни;
• тиквени семки;
• семената на слънчогледа;
• орехи;
• спанак и зелени салати;
• шоколад.

Шоколадът е изключително полезен за хипертониците, тъй като прави стените на кръвоносните съдовете еластични, предотвратява съдовите спазми и намалява кръвното налягане.

ИЗТОЧНИЦИ НА КАЛЦИЙ

• обезмасленото мляко;
• рибните консерви;
• соевите продукти;
• бадемите.

Редовната консумация на тези храни намалява стойностите на повишеното кръвно налягане. Особено богати на калций са листата на глухарчето, магданозът, салатата, а от кореноплодните - ряпата, репичките, цвеклото.

Чесновият и кромидият лукът също са полезни при високо кръвно налягане. Ако всеки ден и в достатъчни количества вземате витамин С, можете въобще да забравите хипертонията, която лекарите смятат едва ли не за неизбежна спътница на зрялата възраст. Храненето, в което са включени много плодове и зеленчуци, осигурява на организма необходимото количество от този важен витамин, а заедно с него - калий и магнезий.

И не е нужно да ходите в тропиците, за да си ги набавите. Киселото зеле и лукът, листните зеленчуци и ягодите, ябълките, шипките ще ви заредят с необходимото количество витамин С. А черната ряпа с кисело мляко по витаминно съдържание превъзхожда всички тропични плодове.

ВНИМАНИЕ!
За да не започне вместо в костите калцият да се отлага по стените на съдовете, организмът трябва да се зареди и с достатъчни количества витамин К. Той се съдържа главно в листните зеленчуци. Калцият от “тревите” е особено полезен, защото постъпва в организма заедно с витамин К. Към листните зеленчуци трябва да се добави малко мазнина.

КАРТОФИТЕ УКРЕПВАТ СЪРДЕЧНИЯ МУСКУЛ
Независимо от високата калоричност (2-3 пъти по-голяма от тази на другите зеленчуци), картофът е ценен и много полезен продукт за здравословното хранене. По съдържание на калий отстъпва само на магданоза и бобовите храни. Картофената диета помага за укрепването на сърдечния мускул и за изхвърляне на излишните течности и токсини от организма. Солите на калция и магнезия отнемат напрежението от кръвоносните съдове и нормализират артериалното налягане. Фосфорът, който участва в много обменни процеси, присъства в несвързана форма и затова лесно се усвоява. Полезната норма за организма от картофи е около 300-350 г на ден.


лекар.бг

Няма коментари: