петък, 26 септември 2008 г.

Холестерол

Категорично е доказано че повишеното ниво на холестерола в кръвта е основен рисков фактор за развитие на атеросклерозата и нейните най-чести прояви- исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест. Особено рисково е съчетанието на повишени стойности на холестерола с други рискови фактори- артериална хипертония, тютюнопушене, захарен диабет, наднормено телесно тегло.

Какво преставлява холестеролът?
През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заболявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е и важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма. Какво преставлява холестеролът?

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заболявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е и важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма.

Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

• липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.

• липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.

• липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол. Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв).


дряново.нет

Няма коментари: