събота, 27 септември 2008 г.

Хипертония - как да я разпознаем?

В повечето случаи, Вие не се чувствате зле и хипертонията може да бъде открита при рутинен преглед. Човек може да живее с години с хипертония, без дори да знае това.

Какво е кръвно налягане?
Кръвта циркулира в артериите и вените. В тялото на възрастния човек непрекъснато циркулират около 5 литра кръв.

Имате ли високо кръвно налягане (хипертония)?
Нормалните стойности на кръвното налягане в покой, при посещение при лекаря, са под 140 за горната граница и под 90 за долната граница. Тези стойности са еднакви и при млади, и при по-възрастни хора. Ако една от тези стойности достигне или надхвърли тези граници, счита се, че Вие имате хипертония.

Възможни ли са внезапни повишения на кръвното налягане?
Ако сте разстроени или изпитвате силни емоции, Вашето кръвно налягане се повишава. Няма причини за паника, преди да сте измерили отново кръвното налягане след около час в покой.

Какви са последиците от хипертонията?

Хипертонията, както всички други сърдечно-съдови рискови фактори, може на даден етап да доведе до:

* коронарно заболяване
* мозъчно-съдов инцидент
* сърдечна недостатъчност
* бъбречна недостатъчност

Хипертонията може също да има отражение върху бъбречните артерии и практически върху всички артерии в тялото. Бъбреците все повече не могат да изпълняват пълноценно жизнено важната си функция на пречистване на кръвта, което води до повишаване на нивата на уреята и креатинина. Хипертонията може да бъде причина за тежка бъбречна недостатъчност, изискваща хемодиализа. Това може да се случи, ако кръвното налягане остане неконтролирано в продължение на няколко години.
Причини за появата на хипертония
В повече от 9 на всеки 10 случая не се установяват специални причини за възникване на хипертонията. Случаите на хипертония без специфична причина се наричат първична или есенциална хипертония. Фактори, допринасящи за появата на хипертония в тези случаи, могат да бъдат фамилна обремененост или начинът на живот.
Лечение на хипертонията
Медикаментозното лечение не е единствения отговор на хипертонията

Лечението има за цел да предотврати усложненията вследствие на хипертонията. Но Вашият лекар не се интересува единствено от цифрите: той отчита Вашето цялостно състояние и разглежда всички други възможни сърдечно-съдови рискове. След това той ще съсредоточи лечението върху тези фактори, на които може да се повлияе.

Изследвания
Най-общо казано, хипертонията изисква малък брой други изследвания:

* Потърсете причините за поява на хипертонията
* Проверете дали хипертонията вече е причинила някакво увреждане на сърцето
* Потърсете други рискови фактори
* Проследявайте Вашето лечение
* Проверете дали бъбреците Ви функционират добре


сервиер.бг

Няма коментари: